Οι Ευρωπαίοι επέπληξαν τον κορυφαίο απεσταλμένο της Ουάσινγκτον λίγες ημέρες μετά την εισβολή χιλιάδων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. 

Ο Πομπέο, στενός σύμμαχος του Τραμπ, είχε επιδιώξει να συναντήσει τον Ζαν Άσελμπορν στο Λουξεμβούργο, έναν μικρό, αλλά πλούσιο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, πριν βρεθεί με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο Reuters τρία άτομα που παρακολουθούν την υπόθεση.

Ο Πομπέο είχε αρχικά προγραμματίσει να μεταβεί στο Λουξεμβούργο, αλλά αυτό το σκέλος του ταξιδιού αναβλήθηκε, ανέφερε μια διπλωματική πηγή, αφού οι αξιωματούχοι εκεί έδειξαν απροθυμία να του κανονίσουν ραντεβού. 

Αλλά το τελικό πρόγραμμα επίσκεψης του Πομπέο στις Βρυξέλλες δεν επρόκειτο να περιλαμβάνει συναντήσεις με την ΕΕ ή δημόσιες εκδηλώσεις στο ΝΑΤΟ. Μια τρίτη διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι Σύμμαχοι ένιωσαν αμήχανοι απέναντι στον Πομπέο μετά απ'όσα συνέβησαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη Τετάρτη.

Ο Πομπέο καταδίκασε τη βία στο Καπιτώλιο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στον ρόλο που έπαιξαν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Τραμπ.

Τρομαγμένος από τη βία, ο Άσελμπορν του Λουξεμβούργου είχε αποκαλέσει τον Τραμπ «εγκληματία» και «πολιτικό πυρομανή» στο RTL την επόμενη μέρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε την ακύρωση του προγράμματος του Πομπέο στη χώρα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δήλωσή του, απέδωσε την ακύρωση στη μετάβαση εξουσίας μέχρι ο Μπάιντεν να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ακόμα κι αν μέχρι πρόσφατα ο Πομπέο ήταν απρόθυμος να αναγνωρίσει χωρίς αμφιβολία τη νίκη του Μπάιντεν. 

Στις Βρυξέλλες, ο Πομπέο επρόκειτο να παρακαθήσει σε ιδιωτικό δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το βράδυ της Τετάρτης στην ιδιωτική κατοικία του δεύτερου, προτού συναντήσει τη Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών Σόφι Γουίλμς, η χώρα της οποίας είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters