Η σύλληψη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στη Μόσχα από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύθηκε έπειτα από επίθεση εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα που αποδόθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση αξιωματούχων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο 44χρονος πρώην δικηγόρος είχε μεταφερθεί τον Αύγουστο ημιθανής στο Βερολίνο προερχόμενος από το Ομσκ της Σιβηρίας.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του», έγραψε στο Twitter ο Σάλιβαν.

Πολλά μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου καταδίκασαν την σύλληψη του Ρώσου αντιφρονούντα και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις εξελίξεις στη Μόσχα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει την σύλληψη του ρώσου αντιφρονούντα όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτη η σύλληψη

Νωρίτερα, η σύλληψη του Ναβάλνι  χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή του» από τη Μόσχα.