Πιθανότατα θέλει να σηματοδοτήσει το πόσο μακριά θα βρεθούν οι πολιτικές του από εκείνες του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έκανε το γραφείο ολοκαίνουργιο, από την πρώτη κιόλας μέρα. 

Οι κουρτίνες

Ο Τζο Μπάιντεν, δεν έβαψε τις κουρτίνες στο χρώμα που... μισούσε ο Ντόναλν Τραμπ. Αντίθετα κράτησε τις χρυσές που άφησε ο Τραμπ. Και αν και θα περίμενε κανείς οι χρυσές κουρτίνες να είναι επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα υπήρξαν επιλογή και έπειτα κληροδότημα στους επόμενους προέδρους, του Μπιλ Κλίντον. Αντίθετα, ο Μπάρακ Ομπάμα, πριν τον Τραμπ είχε επιλέξει πιο σκούρες, κόκκινες κουρτίνες πίσω από το γραφείο του. 

Το κόκκινο κουμπί

Εξαφανίστηκε το κόκκινο κουμπί του Τραμπ. Όχι, ευτυχώς δεν αφορούσε το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Αντίθετα ήταν μια καινοτομία της προεδρίας του που με αυτόν τον τρόπο ειδοποιούσε το προσωπικό του Λευκού Οίκου, πως... χρειάζεται μια coca cola light. Μέσα σε δευτερόλεπτα από το πάτημά του, ένας σερβιτόρος εμφανιζόταν με ένα ποτήρι από το γνωστό αναψυκτικό σε έναν ασημένιο δίσκο. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είχε επισημανθεί από δημοσιογράφους, πριν ακόμα από την προεδρία του Ομπάμα, όχι όμως στο γραφείο της αίθουσας και πιθανότατα όχι γι αυτή τη χρήση. Στις πρώτες φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν στο γραφείο πάντως, έχει εξαφανιστεί. 

Το γραφείο

Στη θέση του παραμένει και το γραφείο που χρησιμοποιούσε και ο Τραμπ. Γνωστό ως «Resolute Desk», όχι εξαιτίας του ότι εκεί παίρνονται οι αποφάσεις, αλλά επειδή είναι φτιαγμένο από υλικά από το βρετανικό ερευνητικό πλοίο HMS Resolute. Αντίθετα, ο Μπάιντεν άλλαξε την καρέκλα του Ντόναλντ Τραμπ. Στις φωτογραφίες, ο ίδιος φαίνεται να κάθεται σε μια σκούρα καφέ δερμάτινη καρέκλα, αντίθετα με την κοκκινωπή του Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι προτομές 

Η προτομή του Βρετανού πρωθυπουργού της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του Ουίνστον Τσόρτσιλ, εξαφανίστηκε γρήγορα από τη νέα διακόσμηση. Στη θέση του έκανε την εμφάνισή της μια προτομή της Ρόζα Παρκς, ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Άλλες αντίστοιχες προτομές που εμφανίστηκαν την πρώτη μέρα της θητείας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ήταν αυτές των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του πρώην προέδρου Χάρι Τρούμαν, της πρώην πρώτης κυρίας Έλινορ Ρούζβετ και του πρωήν γενικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι.  Ακριβώς πίσω από το γραφείο του Μπάιντεν, σε ένα έπιπλο όπου υπάρχουν οικογενειακές του φωτογραφίες, έχει τοποθετηθεί η προτομή του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σέζαρ Τσάβες

Νέο χαλί 

Νέο όμως είναι και το χαλί του Οβάλ Γραφείου, κάτι που «βγάζει μάτι» καθώς ο Τζο Μπάιντεν επέλεξε ένα βαθύ μπλε, με τον προεδρικό θυρεό στη μέση που είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά από τον Μπιλ Κλίντον, ώστε να αντικαταστήσει το κόκκινο που προτιμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι πίνακες

Απέναντι από το γραφείο του Τζο Μπάιντεν υπάρχει μια συλλογή πινάκων από προηγούμενους προέδρους και συγκεκριμένα του Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Άμπραχαμ Λίνκολν, Φρανκλίνου Ρούζβελτ μαζί με τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, που μπορεί να μην υπήρξε πρόεδρος, ήταν όμως ένας από τους «Ιδρυτές Πατέρες» των ΗΠΑ 

Μάλιστα οι υπεύθυνοι για τη διακόσμηση έχουν «ζευγαρώσει» τους Τζέφερσον και Χάμιλτον, αν και οι δύο ηγέτες διαφωνούσαν συχνά μεταξύ τους κατάφερναν όμως να συνεργάζονται.  Αντίθετα, το πορτραίτο του αγαπημένου προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ, του Λαϊκιστή, Άντριου Τζάκσον, εξαφανίστηκε. 

 

Στρατιωτικές σημαίες 

Παρελθόν για το Οβάλ Γραφείο αποτελούν και οι στρατιωτικές σημαίες που υπήρχαν στην πλάτη του γραφείου. Ο Τζο Μπάιντεν τις αντικατέστησε με την αστερόεσσα και μια ακόμα με τον θυρεό της προεδρίας

Πότε έγιναν τόσες αλλαγές;

Οι αλλαγές στη διακόσμηση του χώρου είναι όπως φάνηκε πολλές. Πότε όμως πρόλαβαν να γίνουν σε λιγότερες από 8 ώρες, από την ώρα δηλαδή που ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο και ο Τζο Μπάιντεν μπήκε για πρώτη ως πρόεδρος; Η αλήθεια είναι ότι τα συνεργεία πήραν «φωτιά» μέσα στο οκτάωρο που μεσολάβησε. Υπάρχει ειδικό τμήμα του Λευκού Οίκου που ασχολείται με τη διακόσμησή του αλλά και με τις ανά τετραετία... ανακαινίσεις του Οβάλ Γραφείου και είναι πάντα έτοιμο για τη δουλειά. Ο Λευκός Οίκος άλλωστε έχει μια τεράστια συλλογή από έπιπλα, πίνακες και άλλα καλλιτεχνικά έργα από τα οποία μπορεί να επιλέξει, ενώ οι πρόεδροι έχουν το δικαίωμα ακόμα να δανείζονται αντικείμενα από το Σμιθσόνιαν και άλλα μουσεία.