Μια μετάλλαξη του ιού, που ονομάστηκε 20C-US, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για έως και 50% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, πλήττοντας κυρίως τις μεσοδυτικές πολιτείες. Αυτά τα ευρήματα έρχονται μια μέρα αφού οι επιστήμονες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο φέρει μια μετάλλαξη παρόμοια με το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Καθώς προχωράμε σε αυτή την πανδημία, φτάνουμε στην συνειδητοποίηση ότι όχι, δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες», δήλωσε ο Δρ Μάρτιν Κόεν, αναπληρωτής Πρόεδρος και καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών και Επαγγελματικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Την άνοιξη, διεξήγαγε ακατέργαστα πειράματα αεροζόλ σε υλικά κάλυψης για να βρει κατάλληλα υποκατάστατα του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Οπότε, ποιες μάσκες πρέπει να προτιμώνται; 

«Το απόλυτο πρότυπο είναι προφανώς οι μάσκες N95s, ανεξάρτητα από το στέλεχος του ιού», δήλωσε ο Δρ Ράγιες Μόχαν, καρδιολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.  Διαπιστώθηκε επίσης ότι είναι η καλύτερη μάσκα σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των μασκών από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντιουκ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι χειρουργικές μάσκες, εάν αντικαθίστανται συχνά, είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός τύπος μάσκας που θα χρησιμοποιηθεί το 2021. Αυτές οι μάσκες μιας χρήσης είναι πιο άνετες και από τις N95s, καθώς εφαρμόζουν καλύτερα στο πρόσωπο.

«Αμέσως μετά είναι οι χειρουργικές μάσκες», δήλωσε ο Μόχαν. «Εάν ο κόσμος τις φορούσε, θα υπήρχε περίπου 70% μείωση της μόλυνσης.»

Οι ερευνητές του Ντιουκ διαπίστωσαν επίσης ότι είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική μάσκα, αναφορικά με τα σωματίδια που διαδίδονται από την ομιλία.

Το πρόβλημα με τις μάσκες N95s είναι ότι ασφαλίζουν με κεφαλόδεσμο, που μπορεί να καταστρέψει το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στην ποιότητα.

Όσο για τις διπλές μάσκες;  Δύο μάσκες μπορούν να είναι πραγματικά καλύτερες από μία, καθώς οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού βρέθηκαν να είναι πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες. «Εάν η πρώτη σας γραμμή προστασίας δεν είναι σημαντική, όπως ένα μαντήλι, μπορείτε να βάλετε ένα άλλο στρώμα», δήλωσε ο Μόχαν. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια πάνινη και μια χειρουργική μάσκα δημιουργούν μια αποτελεσματική αντιστοίχιση.

«Προφανώς, όσο περισσότερα στρώματα ινών μεσολαβούν μεταξύ του στόματος ενός ατόμου και του άλλου, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης. Ωστόσο, αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν το όφελος, όσον αφορά την ικανότητα της αναπνοής», δήλωσε ο Μόχαν. «Η ιδέα είναι ότι θα πρέπει να ταιριάζει άνετα χωρίς να σας κάνει να νιώθετε άβολα.»

Πηγή: New York Post

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Η ανοσία της αγέλης δεν θα έρθει το 2021 - Συνεχίζουμε με μάσκες και αποστάσεις

Βρετανία: Ζευγάρι με κορονοϊό παντρεύτηκε σε θάλαμο νοσοκομείου, πριν ο γαμπρός διασωληνωθεί