«Στόχος μου είναι να βρω μια συμφωνία, η οποία θα παρέχει μια σαφή πολιτική προοπτική για να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της περιόδου«, δήλωσε ο Κόντε, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και υποβολή παραίτησης. Ο Κόντε ενδέχεται να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να προσπαθήσει να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, αλλάζοντας και την υπουργική του ομάδα.

Η κυβέρνηση του Κόντε κλυδωνίστηκε από εσωτερική αναταραχή νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν ένας κατώτερος εταίρος, το κόμμα Italia Viva με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αποσύρθηκε από το υπουργικό συμβούλιο μετά από την κριτική που δέχθηκε για τον χειρισμό της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να θεσπίσει οποιαδήποτε ατζέντα πολιτικής, εκτός αν μπορεί να βρει νέα υποστήριξη.

Ο πρωθυπουργός έχει απευθύνει έκκληση στους κεντρώους και ανένταχτους νομοθέτες της Γερουσίας να ενταχθούν στις κυβερνητικές τάξεις, αλλά λίγοι έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής.

Αναζητώντας να ασκήσουν πίεση στους νομοθέτες, τα κυριότερα κόμματα έχουν δηλώσει ότι οι πρόωρες εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, θα είναι η μόνη διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο, εκτός εάν βρεθεί γρήγορα λύση.

Διαβάστε ακόμα:

Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία - Στο «έλεος» του Ρέντσι η κυβέρνηση Κόντε