«Πιστεύω ότι αν κοιτάξετε πίσω στον χρόνο, τα έχουμε καταφέρει χειρότερα από ότι οι περισσότερες χώρες και είμαστε μια πολύ αναπτυγμένη, πλούσια χώρα», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι στον Τζορτζ Στεφανόπουλος στο «Good Morning America» του ABC τη Δευτέρα.

«Είναι τόσο δύσκολο να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μεταφορική αυτοψία για το πώς πήγαν τα πράγματα. Απλώς πήγαν άσχημα», πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ είναι μακράν ο υψηλότερος από οποιαδήποτε χώρα και υπερδιπλάσιος από αυτόν της Βραζιλίας, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έχει τον επόμενο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τον ιό.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναφέρει τις περισσότερες λοιμώξεις, με περισσότερους από 28 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό. Ο αριθμός αυτός είναι περισσότερο από διπλάσιος αριθμός περιπτώσεων της Ινδίας - δεύτερος στη σειρά, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins-και σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν της Βραζιλίας.

Τι μπορεί να πήγε στραβά;

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει διάφορους παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιδείνωση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σαφών μηνυμάτων από την ηγεσία της χώρας, των κρατικών και τοπικών ηγετών που χαλαρώνουν τους περιορισμούς πολύ γρήγορα, των μεγάλων εορτασμών διακοπών και της συνεχιζόμενης αντίστασης στις μάσκες προσώπου και άλλες προφυλάξεις ασφαλείας.

«Μια μάσκα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σωτήρια ιατρική συσκευή και όμως κατηγοριοποιήθηκε με κάθε είδους άλλους τρόπους που δεν ήταν πραγματικοί, όχι επιστημονικοί και, ειλικρινά, επικίνδυνοι», δήλωσε ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας Δρ Φράνσις Κόλινς στο «Axios on HBO» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Νομίζω ότι μπορείτε να υποθέσετε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Κόλινς.

Ενώ οι πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα ενδέχεται να αναφέρουν ενθαρρυντικές τάσεις, οι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι η ώρα δεν έχει έρθει για κάτι τέτοιο. «Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό είναι να μην πετάξουμε τις μάσκες μας, να μην τρώμε σε εσωτερικούς χώρους, να μην κάνουμε άλλα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορεί να διακινδυνεύσουν να αναζωπυρώσουν εστίες», δήλωσε ο Δρ Κρεγκ Σπένσερ, διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα, παρά τις προηγούμενες λοιμώξεις και παρά τον εμβολιασμό εδώ και δύο μηνών, η πλειοψηφία δεν έχει ακόμα καμία προστασία από τον κορονοϊό και μπορεί να μολυνθεί», δήλωσε στο CNN. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο γαμπρός του Ερντογάν «έσπασε» τη σιωπή του με μηνύσεις και τα 128 δισ. που «εξαφανίστηκαν»

Πέθανε ο Σεΐχης Ζακί Γιαμανί, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου που έκανε τη Δύση να γονατίσει