Πάνω από 40 μούμιες που χρονολογούνται από την εποχή του Πτολεμαίου ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τις μούμιες σε έναν χώρο ταφής στην κεντρική Αίγυπτο και συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό ενήλικες, παιδιά και ζώα, που εβρίσκονταν στο πάτωμα ή σε ανοικτά πήλινα φέρετρα σε ένα υπόγειο δωμάτιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεν Ελ-Ενανί.

«Μέχρι στιγμής έχουμε περισσότερες από 40 μούμιες», είπε σε αξιωματούχους και δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τελετής στο χώρο του Tunah Al-Gabal, 260 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Ο αρχαιολόγος Ράμι Ράσμι δήλωσε στο AFP ότι «ανακαλύφθηκαν 40 μούμιες, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών και έξι ζώων, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ενήλικες άνδρες και γυναίκες».

Ενώ η μουμιοποίηση συνδέεται κυρίως με την αρχαία Αίγυπτο, η πρακτική συνεχίστηκε και στο βασίλειο που ίδρυσε ο Πτολεμαίος, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο διήρκεσε από το 323 π.Χ. έως το 30 π.Χ.

Οι τάφοι της Minya, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκονται σε έναν τάφο που «πιθανότατα ανήκει σε μικροαστική οικογένεια», ανέφερε το υπουργείο.

Ο αρχαιολόγος Μοχάμεντ Ραγκάμπ δήλωσε ότι δύο τάφοι ανακαλύφθηκαν σε εννέα μέτρα κάτω από τη γη και περιείχαν περισσότερα από έξι δωμάτια.

Τεμάχια αγγειοπλαστικής και κομμάτια παπύρου που βρέθηκαν στην περιοχή βοήθησαν τους ερευνητές να καθορίσουν την ημερομηνία ταφής τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μοστάφα Γουαζίρι.