502 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τους τελευταίους έξι μήνες από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα.

«Συνολικά, έχουν καταγραφεί 502 θάνατοι», ενώ «271 άνθρωποι ιάθηκαν», διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό του δελτίο.

Το υπουργείο έκανε διάκριση μεταξύ 441 θανάτων προσώπων που επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι είχαν μολυνθεί από τον Έμπολα και 61 πιθανών κρουσμάτων.

Το φράγμα των 500 θανάτων ξεπεράστηκε την Παρασκευή, με τρεις νέους νεκρούς από επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλων επτά που συγκαταλέγονταν στα πιθανά κρούσματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην ιστορία, έπειτα από εκείνη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, ιδίως σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε) το 2014.

Η πόλη Μπένι είναι εκείνη που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την επιδημία (147 θάνατοι).

«Από την έναρξη των εμβολιασμών, την 8η Αυγούστου 2018, έχουν εμβολιαστεί 76.425 πρόσωπα», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου. Ο μαζικός εμβολιασμός επέτρεψε να αποφευχθούν χιλιάδες επιπλέον θάνατοι, είχε τονίσει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Υγείας Ολί Ιλουνγκά.

Η τρέχουσα επιδημία γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη διότι εκδηλώθηκε αρχικά σε μια περιοχή που βρίσκεται στην αρπάγη της βίας ένοπλων οργανώσεων.

Η κατάσταση αυτή περιπλέκει την υγειονομική «αντίδραση», που ήταν ήδη δύσκολη εξαιτίας της αντίστασης ορισμένων κοινοτήτων στους εμβολιασμούς ή τις κηδείες με ασφαλή τρόπο για την αποφυγή της διάδοσης.