Μπροστά σε ένα άκρως εντυπωσιακό εύρημα βρέθηκαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο αφού ανακάλυψαν μία μαύρη σαρκοφάγο.

Η σαρκοφάγος βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αλεξάνδρεια και οι αρχαιολόγοι έχουν ενθουσιαστεί καθώς πρόκειται για μια ξεχωριστή σαρκοφάγο. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι εκτός από το χρώμα, το μέγεθός της στα 185 εκατοστά ύψος και 265 πλάτος, την κάνει τη μεγαλύτερη σαρκοφάγο που έχει βρεθεί στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η σαρκοφάγος έχει κατασκευαστεί από γρανίτη και δεν φέρει διάκοσμο στο εξωτερικό της. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκε δίπλα της μια προτομή από αλάβαστρο και οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που είναι θαμμένος.

Ωστόσο το μέγεθος και το υλικό υποδεικνύουν πως πρόκειται για υψηλού προφίλ προσωπικότητα ή κάποιον αξιωματούχο.

Το χρώμα και το μέγεθος της σαρκοφάγου έχουν προκαλέσει και διάφορες θεωρίες μυθολογικών διαστάσεων με κάποιους να θυμούνται την ταινία «The Mummy».

Ο Ayman Ashmawy από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου λέει ότι το στρώμα κονιάματος που είναι ακόμα άθικτο ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του φέρετρου, δείχνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε περισσότερο από 2.000 χρόνια πριν.

Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για την Αίγυπτο αφού οι τάφοι έχουν συχνά συληθεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο υπόγειος τάφος με τη μαύρη σαρκοφάγο είναι από την εποχή των Πτολεμαίων, μεταξύ 305 π.Χ. και 30 π.Χ. Η σαρκοφάγος αναμένεται να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να ανοιχτεί και να μελετηθεί.