Γεγονός είναι πλέον το «τέλος εποχής» για το μεγαλύτερο αεροσκάφος του πλανήτη.

Επιβεβαιώνοντας τα σενάρια αρκετών μηνών, η Airbus ανακοίνωσε επισήμως ότι σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή της «ναυαρχίδας» της, του superjumbo A380. Η αεροναυπηγική εταιρεία βάζει φρένο στην παραγωγή του μεγαλύτερου αεροσκάφους του πλανήτη προκειμένου να στραφεί στην παραγωγή πιο μικρών και πιο ευέλικτων αεροσκαφών.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Airbus γνωστοποίησε επισήμως ότι το τελευταίο αεροσκάφους, τύπου A380, θα παραδοθεί το 2021.

Η κίνηση της Airbus έρχεται μετά την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Emirates, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο «πελάτη» - προμηθευτή του superjumbo A380, να ακυρώσει τις παραγγελίες της για το συγκεκριμένο αεροσκάφος και αντίστοιχα, να προχωρήσει στην παραγγελία συνολικά 70 μικρότερων αεροσκαφών της Airbus, όπως τα A350 και A330neο.

«Πλέον δεν υπάρχει καμία βάση ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή των αεροσκαφών Α380. Το τελευταίο θα παραδοθεί το 2021», γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Έντερς.

Η περικοπή της παραγωγής του συγκεκριμένου μοντέλου επηρεάζει όχι μόνο τα οικονομικά μεγέθη της Airbus, αλλά και τους σχεδιασμούς της εταιρείας για την επόμενη μέρα. Ήδη, η Airbus γνωστοποίησε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει γύρο συζητήσεων με τα συνδικάτα, καθώς η διακοπή της παραγωγής του αεροσκάφους Α380 επηρεάζει 3.000-3.500 θέσεις εργασίας.

«Η Emirates ήταν βασικός υποστηρικτής του A380   από την αρχή», δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής, Σεΐχ Αχμέτ Μπιν Σάιντ Αλ Μακτούμ. «Είμαστε στενοχωρημένοι που ακυρώσαμε την παραγγελία και το ‘τέλος’ του προγράμματος, ωστόσο πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, το Α380 είναι υπέροχο αεροσκάφος, το οποίο αγαπήθηκε και από τους πελάτες μας και από τα πληρώματά μας. Αποτέλεσε καταλύτη για τη διαφοροποίηση της Emirates», εξηγεί.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Emirates θα συνεχίσει να «πετάει» με A80 μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Γιατί ήρθε το «τέλος εποχής»

Η πρώτη εμπορική πτήση με αεροσκάφος A380 έγινε το 2007, υπό την «ομπρέλα» της Singapore Airlines.

Το εν λόγω μοντέλο μπορεί σύντομα να έγινε αγαπητό και δημοφιλές, ωστόσο ποτέ δεν έφτασε στο στόχο των πωλήσεων που είχε τεθεί. Ποτέ άλλωστε καμία αμερικανική αεροπορική εταιρεία δεν προχώρησε σε παραγγελία του A380.

Έτσι η όποια προσπάθεια του A380 να αντικαταστήσει τα Boeing 747 έπεσε στο… κενό.

Πηγή: insider.gr