Το κύμα των εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Μεγάλη Βρετανία συνεχίζεται και το επόμενο brand που ανακοίνωσε την πρόθεση του να μετακομίσει εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτέλεσε πραγματική έκπληξη!

Πρόκειται για το BBC που ανακοίνωσε την πρόθεση του να θέσει πλέον τις βάσεις του είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Άμστερνταμ, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού.

Ο Λόρδος Χολ του Μπίρκενχεντ δήλωσε ότι η ίδρυση ενός γραφείου στην ηπειρωτική Ευρώπη θα επέτρεπε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα να συνεχίσει να λειτουργεί κανάλια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κανάλια που έχουν άδεια χρήσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να μεταδίδονται σε ολόκληρη την ΕΕ προς το παρόν, αλλά αυτή η ρύθμιση είναι πιθανό να λήξει μετά το Brexit. Ο Λόρδος Χολ δήλωσε ότι ελπίζει ότι όλες οι επιχειρήσεις του BBC θα μπορούσαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι δεν θα ληφθεί απόφαση πριν από τις 29 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μετακόμιση του BBC θα αφορούσε ελάχιστο προσωπικό.

Ο Λόρδος Χολ κλήθηκε από την βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Μεγκ Χίλιερ σε ακρόαση της επιτροπής δημόσιων λογαριασμών με θέμα το εάν το BBC θα μετακομίσει. Είπε: «Οι Βέλγοι ασκούν πιέσεις για να πάμε Βρυξέλλες, άλλοι υποστηρίζουν το Άμστερνταμ, άλλοι λένε οπουδήποτε. Δεν υπάρχει απόφαση και απλώς περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Μπορεί να μην χρειαστεί να το κάνουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάρουμε αυτή την απόφαση, γιατί πραγματικά θα ήταν πολύ καλύτερα να τρέχουμε τα πάντα από εδώ».

Ο Λόρδος Χολ δήλωσε στην επιτροπή: «Απλά είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε κανάλια που τρέχουμε, στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε».

Πιστεύεται ότι οι άδειες του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην είναι έγκυρες για μετάδοση σε όλη την ΕΕ μετά το Brexit, αν και το πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζεται ως ευρωπαϊκό. Το BBC έχει ήδη γραφείο για τους δημοσιογράφους του στις Βρυξέλλες.