Μετά το «όχι σε όλα» των Βρετανών βουλευτών στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του backstop, ο Ζακ Κλοντ Γιούνκερ είναι ο πρώτος που «ρίχνει άκυρο» στις προθέσεις της Βρετανίας ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: «Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το "αποτέλεσμα" των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.

«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια «δικλείδα ασφαλείας» απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ηνωμένου Βασίλείου είναι αυξημένος».