Να ακυρώσει τις προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της φωτογράφου Πέτρα Λάζλο από κατώτερα δικαστήρια, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας. Η φωτορεπόρτερ από την Ουγγαρία είχε βάλει τρικλοποδιά σε πατέρα πρόσφυγα που έτρεχε μαζί με τον ανήλικο γιο του ώστε να αποφύγει την ουγγρική αστυνομία.

Εκείνη την εποχή, το 2015 και στο πικ της προσφυγικής κρίσης, το βίντεο που αποτύπωνε την Λάζλο να επιτίθεται σε πρόσφυγες είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ είχε προκαλέσει και τις αντίστοιχες αντιδράσεις. Τρία και κάτι χρόνια αργότερα όμως, ο ρατσισμός και τα κλειστά σύνορα, είναι κρατική πολιτική στην Ουγγαρία του Όρμπαν.

Σ' αυτήν ακριβώς την συγκυρία, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Πέτρα Λάζλο, δεν είχε κριθεί για τις σωστές κατηγορίες και ακύρωσε την ποινή που της είχε επιβάλλει τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παραδέχτηκε ότι η Λάζλο κλότσησε δύο ανθρώπους και προσπάθησε να κάνει το ίδιο με έναν τρίτο, όμως εκτίμησε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «μιας επίθεσης πολλών εκατοντάδων μεταναστών» που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία.

Επιπροσθέτως, η πράξη της δημοσιογράφου, «μολονότι ηθικά εσφαλμένη, συνιστά διατάραξη και όχι βανδαλισμό», κατηγορία για την οποία είχε κριθεί ένοχη το 2017. Η διατάραξη εξάλλου είναι πταίσμα και έχει ήδη παραγραφεί, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική διαδικασία παύει. Η δημοσιογράρφος, που εργαζόταν για ένα τηλεοπτικό κανάλι προσκείμενο στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει τότε ότι έδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο επειδή «πανικοβλήθηκε».

Ο Σύρος και ο γιος του που δέχτηκαν την επίθεσή της, έλαβαν τελικά άσυλο στην Ισπανία.