Στο Βερολίνο προσγειώθηκε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Τετάρτη και Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ. Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κουρτς θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για τον ίδιο λόγο. 

Κεντρικά θέματα της επικείμενης Συνόδου τα οποία ο κ. Κουρτς θα συζητήσει τόσο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον γάλλο πρόεδρο είναι η μεταναστευτική πολιτική, το Brexit όπως και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ένα επιπλέον θέμα αναμένεται ότι θα είναι η σύνοδος ΕΕ-Αφρικής το Δεκέμβριο όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών. Το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό. Μαζί με τις πολιτικές, οι οικονομικές συνθήκες θεωρούνται οι σημαντικότερες αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Αμφιβολίες Αβραμόπουλου για κέντρα υποδοχής στη β. Αφρική

Κεντρικός στόχος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο είναι η εφαρμογή των μέτρων, στο πλαίσιο των αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία προβλέπει προπαντός την ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex αλλά και τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στη βόρεια Αφρική.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένα αραβικό κράτος στη Μεσόγειο δεν έχει απαντήσει θετικά στο ευρωπαϊκό αίτημα. Ο δε αρμόδιος για το προσφυγικό ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη εκφράσει την άποψη πως το ευρωπαϊκό σχέδιο για κέντρα υποδοχής στην Αφρική δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.