Ένα ρώσο-αμερικανικό πλήρωμα δύο ανθρώπων επέστρεψε στη Γη στην κάψουλα Soyuz σε μια αναγκαστική προσγείωση μετά από ένα πρόβλημα με τον ενισχυτικό πύραυλο αμέσως μετά την εκτόξευση που προορίζονταν για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγές, αναφέρουν ότι και τα δύο μέλη του πληρώματος του Soyuz είναι ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς μετά από την αναγκαστική προσγείωση στο Καζακστάν μετά από την προγραμματισμένη εκτόξευση από το Cosmodrome Baikonur.

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνθηκαν στην περιοχή όπου η κάψουλα αναμενόταν να πέσει, καθώς όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της NASA θα μπορούσε να είναι μια «σκληρή προσγείωση».

 

Οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν ότι είδαν ένα αλεξίπτωτο να κατεβαίνει με το σκάφος, μετά την επείγουσα κατάσταση στο διαστημόπλοιο Soyuz MS-10. Τέσσερα ελικόπτερα Mi-8 έχουν απογειωθεί από τα αεροδρόμια του Καζακστάν για να αναζητήσουν το πλήρωμα που προσγειώθηκε κάπου στο Καζακστάν, δήλωσε ο ρωσικός στρατός. Η ζωντανή μετάδοση διακόπηκε αρκετά λεπτά μετά την εκτόξευση. Η εκτόξευση του διαστημικού οχήματος Soyuz MS-10 στην κορυφή ενός πυραύλου Soyuz FG που επανδρώθηκε από μια ομάδα δύο κοσμοναυτών αντί τριών ξεκίνησε στις 11:40 π.μ. ώρα Μόσχας στις 08 Οκτωβρίου.

Η κάψουλα μπήκε σε «κατάσταση βαλλιστικής καθόδου» μετά το πρόβλημα.