Ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, έφυγε από το σπίτι του στην επαρχία της Σμύρνης, λίγες ώρες μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφεθεί ελεύθερος.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει τον 50χρονο Μπράνσον στις Ηνωμένες Πολιτείες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σμύρνης λίγο αργότερα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Νωρίτερα, το πρακτορείο μετέδιδε ότι ο Μπράνσον θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού και μια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters ότι θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ με στάση στη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο της πτήσης του.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τον Πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα και με ασφάλεια κοντά μας, πίσω στην πατρίδα», σχολίασε μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου τον καταδικάζει σε φυλάκιση τριών ετών, αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανός πάστορας δεν θα παραμείνει άλλο υπό κράτηση καθώς από τα τέλη Ιουλίου είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ προηγουμένως παρέμεινε προφυλακισμένος για ενάμιση χρόνο, διωκόμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και «κατασκοπεία». 

Η κράτηση του Άντριου Μπράνσον πυροδότησε τη χειρότερη κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες και ώθησε το τουρκικό νόμισμα σε ιστορικό χαμηλό τους τελευταίους μήνες.