Σουβενίρ αξίας 350 χιλιάδων ευρώ έχει πουλήσει μέσα σε μόλις τρεις ημέρες λειτουργίας το online shop της γαλλικής προεδρίας, που διαθέτει από κούπες με το πρόσωπο του Εμάνουελ Μακρόν μέχρι και αλυσίδα αξίας 250 ευρώ με χαραγμένο το τρίπτυχο σύνθημα της γαλλικής δημοκρατίας «Liberte, egalite, fraternite» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).
Σχεδόν 7.320 προϊόντα έχουν πωληθεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο από το περίπτερο που στήθηκε στον κήπο του Ελιζέ το Σαββατοκύριακο, όπου περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι, επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει σχεδόν 60 προϊόντα με τιμές από 2 ευρώ που κοστίζει μια καρτ ποστάλ με τον πρόεδρο ως και 250 ευρώ για την επίχρυση αλυσίδα. Υπάρχουν ακόμα μπρελόκ, στυλό, πορτραίτα του Εμάνουελ Μακρόν αλλά και γαλλικές σημαίες.

Μια κούπα με το πορτραίτο του Γάλλου προέδρου κοστίζει 25 ευρώ, ένα κροπ τοπ που γράφει «Πρώτη Κυρία» 55 ευρώ, ενώ ένα φούτερ με την επιγραφή «Γάλλος» ή «Γαλλίδα» κοστίζουν 115 ευρώ.

Εκπρόσωποι του πάντως επιμένουν ότι τουλάχιστον τα μισά από τα σουβενίρ κοστίζουν λιγότερα από 15 ευρώ, αλλά και πως ο κατάλογος θα γίνει μεγαλύτερος τον επόμενο καιρό. «Από το 2019, τα προϊόντα που θα έχουν τη σφραγίδα της γαλλικής προεδρίας θα γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα» τονίζουν.

«Η ευρύτερη διανομή θα αποτελέσει και μεγαλύτερη διαφήμιση για το brand name, τις αξίες της γαλλικής δημοκρατίας και κουλτούρας». Το Ελιζέ, που κρατά το 12% των πωλήσεων των προϊόντων που παράγονται εξ ολοκλήρου στη Γαλλία, ευελπιστεί ότι τα χρήματα που θα μαζευτούν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου που μετρά 300 χρόνια ζωής.

Όπως γίνεται βέβαια κατανοητό, πολλοί είναι εκείνοι που επικρίνουν τον Γάλλο πρόεδρο για τα συγκεκριμένα προϊόντα λέγοντας πως η τέτοια προβολή του προσώπου του, προσομοιάζει περισσότερο σε μονάρχη παρά στον επικεφαλής μιας Δημοκρατίας.