Πλέον η ακροδεξιά στην Ισπανία έχει ρυθμιστικό παράγοντα στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας.

Για να επιτευχθεί η συμφωνία ο ΓΓ του Λαϊκού Κόμματος, Τεοδόρο Γκαρθία Εχέα είχε επανειλημμένες επαφές το τελευταίο 24ωρο με τον ομόλογό του στην ακροδεξιά παράταξη, Χαβιέρ Ορτέγα Σμιτ, προκειμένου να καταστήσουν λιγότερο «επιθετικό» το έγγραφο που είχε επιδώσει το Vox με τους όρους του για να στηρίξει την τοπική κυβέρνηση, καθώς πολλές από τις προτάσεις του παραβίαζαν το Σύνταγμα και το Καθεστώς Αυτονομίας της Ανδαλουσίας.

Η συμφωνία Λαϊκού Κόμματος-Vox δεν περιλαμβάνει την πλέον επίμαχη απαίτηση των ακροδεξιών που ζητούσαν την κατάργηση του νόμου για τη βία κατά των γυναικών και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Όμως έγινε δεκτό έγινε το αίτημα μετατροπής της «Ημέρας της Ανδαλουσίας», από επέτειο εθνικής μνήμης, ιδίως για τα πολλαπλά εγκλήματα του καθεστώτος Φράκνο στην περιοχή (μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία του ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα) απλώς σε «ημέρα συμφιλίωσης».

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που προστατεύουν τις ταυρομαχίες και το κυνήγι.

Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία γραμματείας Οικογένειας, καταργούνται οι επιδοτήσεις σε οργανώσεις «ισλαμικού χαρακτήρα» και σε φεμινιστικές ΜΚΟ που κρίνεται ότι δεν πληρούν κριτήρια «δημοσίου συμφέροντος».


Χαβιέρ Ορτέγα Σμιτ

Οι δύο παρατάξεις δηλώνουν σύμπτωση απόψεων ως προς τη μείωση των περιφερειακών φόρων, ιδίως για κληρονομιές και συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ταυτόχρονα, επικυρώνονται κάποιες από τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί επί κοινού εδάφους και με το κόμμα Ciudadanos, κυρίως για το ύψος των δαπανών στην υγεία και την παιδεία, τη μείωση του αριθμού των συμβούλων (υπουργών) και των μισθών των ανωτέρων υπαλλήλων, όπως και τη σύσταση μηχανισμών διαφάνειας για τις δαπάνες και άλλες πράξεις της αυτόνομης κυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα και οι Ciudadanos είχαν έρθει σε συμφωνία συνεργασίας εδώ και αρκετές μέρες ενώ το PSOE απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας μετά από 36 χρόνια. Ωστόσο, η σύμπραξη με το Vox επέτρεψε την «ενθρόνιση» του Μορένο στην προεδρία της Ανδαλουσίας.

«Είναι μία ιστορική ημέρα», έκρινε ο Χουάνμα Μορένο, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.


Χουάνμα Μορένο

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Vox, Σάνδι Αμπασκάλ δήλωσε μετά τη συμφωνία «εμείς δεν θα γίνουμε το χαλί για τους άλλους».

Η συμφωνία αλλά και οι όροι της έφεραν αντιδράσεις στο Λαϊκό Κόμμα με πολλούς να υποστηρίζουν πως πλέον νομιμοποιούνται οι ακροδεξιοί.

Το ακροδεξιό κόμμα, με τους 12 βουλευτές του (και ως εκπροσωπούμενο σε τοπική Βουλή έχει δικαίωμα και αντιπροσώπευσης στην εθνική Γερουσία) ρυθμίζει πλέον την ατζέντα και αναγκάζει τη συντηρητική παράταξη να διαλέγεται πάνω σε παρωχημένα θέματα, όπως η βία κατά των γυναικών.

«Μας προκαλεί θλίψη η ριζοσπαστικοποίηση του ΡΡ και των Ciudadanos με τη συμφωνία τους με την ακροδεξιά», σχολίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Το PSOE ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την «οπισθοδρομική» συμφωνία ως αιχμή του δόρατος για τις επόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις (επίκεινται Ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές).