Σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι από την άποψη της Άγκυρας οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας αποτελούν την πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Στο άρθρο του ο Ερντογάν αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος Ελαίας», που είχε σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή του Αφρίν στην Συρία τις κουρδικές ομάδες οι οποίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

«Αφού έπεισαν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του, «προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στην βόρειο Συρία με πρόφαση τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους».

«Και σ' αυτό το σχέδιο απαντήσαμε με την επιχείρηση Κλάδος ελαίας, και απομακρύναμε την ομάδα αυτή από το Αφρίν. Στο εγγύς μέλλον μαζί με τους φίλους μας και τους συμμάχους θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του γείτονα μας», επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα δεν αναφέρει ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες που θα πάρει, ωστόσο είναι γνωστό πως η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως θα κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Στο άρθρο του ο Ερντογάν, χαρακτηρίζει την απόφαση για αποχώρηση ως πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και πως ήταν λάθος και από στρατηγικής και από ηθικής απόψεως, η υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους.

Τέλος ο πρόεδρος Ερντογάν επισημαίνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στο ζήτημα της διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.