Ανώτατοι αξιωματούχοι κρατών - μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης που λήγει στις 29 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης περιμένουν τώρα ότι η Τερέζα Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο.

«Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αλλά το θέμα παραμένει - προς τι η αναβολή; Για την διεξαγωγή εκλογών; Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;».

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μάντρα που χρησιμοποιούσε η Τερέζα Μέι στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες: «Μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

Η ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει την διαδικασία του Brexit σε αχαρτογράφητο έδαφος.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επέμεινε την Τρίτη ότι δεν έχει σχέδια παράτασης της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, απαντώντας σε δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου σύμφωνα με το οποίο Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προϊδεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα σενάρια της αναβολής

  • Η Βρετανία ζητά αναβολή της εξόδου βάσει του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Αυτό θα απαιτήσει ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη της Ενωσης- κάτι που ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί.
  • Η Βρετανία ανακαλεί την επίκληση του άρθρου 50, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση μεγάλης αντίδρασης από τους υποστηρικτές του Brexit δηλώνοντας ότι θα επαναλάβει σύντομα την ενεργοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μονομερώς, και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί την έγκριση των 27, γεγονός που καθιστά την διαδικασία απλούστερη.
  • Η Βρετανία ανακαλεί την ενεργοποίηση του άρθρου εν όψει της διεξαγωγής εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.
  • Βραχυχρόνια καθυστέρηση τριών μηνών, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει υπό την νέα του σύνθεση τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές του Μαΐου.
  • Μεγαλύτερη καθυστέρηση έως και ενός έτους, γεγονός που θα περιπλέξει το νομικό καθεστώς του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να εκλέξει νέους ευρωβουλευτές τον Μάιο, ακόμη και αν συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο έτος.