Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε στη Νότια Σινική Θάλασσα τη Δευτέρα για να αμφισβητήσει «υπερβολικές θαλάσσιες αξιώσεις».

Πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS McCampbell που προέβη σε περιπολία κοντά στα νησιά Παρασέλ. Τα νησιά Παρασέλ είναι ένα μικρό σύμπλεγμα από κοραλλιογενείς ατόλλες, περίπου 400 χλμ ανατολικά του Βιετνάμ, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ανήκουν διοικητικά στην Κίνα, διεκδικούνται όμως και από την Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Το αντιτορπιλικό εξετέλεσε μια αποστολή υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού στόλου «η περιπολία του πλοίου είχε ως στόχο τις υπερβολικές ναυτικές αξιώσεις από το Πεκίνο και να προασπίσει την πρόσβαση στις πλωτές οδούς βάσει του διεθνούς δικαίου».

Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις της με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Κίνα εγκατέστησε πυραύλους.