Οι πιλότοι του Boeing έψαχναν απαντήσεις για την καθοδική πορεία του αεροσκάφους στα εγχειρίδια, σύμφωνα με τρεις ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters και συμμετέχουν στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής.

Οι ερευνητές που εξετάζουν το δυστύχημα στην Ινδονησία προσπαθούν να καταλάβουν πως ένας υπολογιστής έδωσε ουσιαστικά εντολή στο αεροσκάφος για «βουτιά» εξαιτίας των δεδομένων που έλαβε από ελαττωματικό αισθητήρα αλλά και στο κατά πόσο οι πιλότοι ήταν εκπαιδευμένοι για να ανταπεξέλθουν σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του Νοεμβρίου ο κυβερνήτης χειριζόταν το αεροσκάφος και ο δεύτερος πιλότος είχε αναλάβει τον ασύρματο. Δύο λεπτά μετά την απογείωση ο κυβερνήτης ανέφερε πρόβλημα ελέγχου της πτήσης τονίζοντας ότι το αεροπλάνο θα έπρεπε να παραμείνει στα 5.000 πόδια. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με τις καταγραφές, το πρόβλημα με το ύψος του αεροσκάφους φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι του συγκυβερνήτη.

Ο δεύτερος πιλότος δεν διευκρινίζει το πρόβλημα, αλλά πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αντληθεί από την καταγραφή των συνομιλιών, έγινε αναφορά εντός του πιλοτηρίου στην ταχύτητα του αέρα. 

Για τα επόμενα 9 λεπτά το αεροπλάνο ενημέρωνε τους πιλότους ότι το αεροπλάνο δεν είχε την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει να πετάει και για τον λόγο αυτό έδωσε μόνο του την εντολή να «βουτήξει».

Ο κυβερνήτης προσπάθησε να ανεβάσει το αεροπλάνο αλλά ο υπολογιστής «δεν άκουγε» τις εντολές! Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις με την εξήγηση ότι η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Αν και ο πιλότος έδωσε μάχη για να σηκώσει το αεροπλάνο, αυτό, εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που έστελνε ο υπολογιστής, συνέχιζε την καθοδική πορεία. Τελικά ο κυβερνήτης ζήτησε από τον δεύτερο πιλότο να χειριστεί το αεροσκάφος για να ψάξει ο ίδιος το εγχειρίδιο ωστόσο εκείνος δεν ήταν σε θέση να το ελέγξει.

Ένα λεπτό πριν τη συντριβή το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ. Ο κυβερνήτης σταμάτησε να μιλάει ενώ ο συγκυβερνήτης ακούγεται να λέει «Αλλάχ Ουάκμπαρ».

Η πτήση 610 της Lion Air συνετρίβη στις 29 Οκτωβρίου 2018 στη θάλασσα της Ιάβας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 189 άνθρωποι.