Οικειοθελώς αποχώρησε ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς από την κούρσα για την υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άφησε έτσι μοναδικό υποψήφιο των Σοσιαλιστών, τον Ολλανδό Τίμερμανς.

«Από σήμερα, το PES έχει έναν ισχυρό κοινό υποψήφιο, τον Φρανς Τίμερμανς. Αντιπροσωπεύει μια αλλαγή κατεύθυνσης για την Ευρώπη και θα θέσει την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη βιώσιμη (ανάπτυξη) στην καρδιά του εκλογικού προγράμματός μας» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο 52χρονος Σέφκοβιτς, που είναι Επίτροπος αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του εξηγώντας ότι «κατανοεί τη δύναμη του ομαδικού πνεύματος». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Τίμερμανς. Σε μια επιστολή του που απευθύνεται στον πρόεδρο του PES, ανέφερε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά από δύο συζητήσεις που είχε με τον Ολλανδό πολιτικό. «Συμμερίζομαι την ανάγκη να συνεχίσουμε με πνεύμα ενότητας, να σχηματίσουμε ένα ενιαίο μέτωπο και να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας στην προετοιμασία μιας ισχυρής πολιτικής ατζέντας», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) θα επιλέξει τον δικό του υποψήφιο στο συνέδριό του την Πέμπτη στο Ελσίνκι, μεταξύ του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ και του Φινλανδού Αλεξάντερ Στουμπ.