Στην Ουγγαρία διέφυγε ο Νίκολα Γκρουέφκσι, πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες, Δευτέρα, σε βάρος του από την αστυνομία της χώρας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ζήτησε άσυλο στη Βουδαπέστη καθώς έχει λάβει «αναρίθμητες απειλές για τη ζωή του».

«Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αναρίθμητες απειλές για τη ζωή μου. Τώρα είμαι στη Βουδαπέστη όπου και ζήτησα πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές Αρχές. Θα παραμείνω πάντα πιστός στην υπόθεση της Μακεδονίας και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω» έγραψε ο Γκρούεφσκι.

 Όσο ο Γκρουέφκσι ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ (2006-2016), διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι είχε την υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων για την έκτιση της ποινής του, αφού το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε την Παρασκευή, το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του έχει επιβληθεί.

Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας δεν παρουσιάστηκε και οι προσπάθειες των δικαστικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών , για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός.

Πέραν της υπόθεσης αυτής για την οποία καταδικάστηκε, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο Ν. Γκρούεφσκι όλο το προηγούμενο διάστημα απέρριπτε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία εις βάρος του, η οποία, όπως ισχυριζόταν, εκπορεύεται από τη μεριά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ.