Μετά από τρεις ημέρες ψηφοφοριών στο βρετανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, η Τερέζα Μέι, θα επιδιώξει να περάσει μία αναθεωρημένη Συμφωνία για το Brexit, ζητώντας, την ερχόμενη εβδομάδα, την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά.

Στη συνέχεια, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει μικρή παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η ΕΕ φαίνεται πως ετοιμάζεται να βάλει το... μαχαίρι στο λαιμό της Βρετανίας, ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα ή πιο χαλαρό Brexit, σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μακράς παράτασης στην ημερομηνία αποχώρησης.

Οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν στις τρεις ψηφοφορίες τις εβδομάδας ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, ότι δεν θέλουν ένα No-deal Brexit και ότι επιθυμούν παράταση στην ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Το Reuters εξηγεί τι αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες:

Ψηφοφορία για το Brexit: πράξη τρίτη

Η Μέι έχει εκφράσει την προτίμησή της για μια σύντομη παράταση στο Brexit. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διενεργήσει μια ακόμα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21/22 Μαρτίου. Αυτό της δίνει τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιστρέψει την ήττα που υπέστη στις 12 Μαρτίου.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Όταν συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, η Μέι θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ζητήσει μια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit που θεωρητικά λήγει στις 29 Μαρτίου.

Η έκβαση αυτών των συνομιλιών θα καθοριστεί από το εάν το κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει ή όχι τη συμφωνία της Μέι και από το ποιες προϋποθέσεις θα θέσει η ΕΕ για μια καθυστέρηση. 

Νέο σχέδιο;

Εάν απορριφθεί η συμφωνία της Μέι την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να συμφωνήσει σε μια μεγαλύτερη παράταση, και ότι χρειάζεται να βρεθεί μια εναλλακτική προσέγγιση στο Brexit.

Σε αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βρει έναν τρόπο για να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να επιδιώξει πλειοψηφία για μια εναλλακτική λύση χωρίς ακόμα να έχει διευκρινίσει ωστόσο το πώς θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Ένα εναλλακτικό σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφοφορίες σε διαφορετικές επιλογές προκειμένου να αποφασιστεί ποιες από αυτές -ή και καμία από αυτές- μπορεί να έχει τη στήριξη των βουλευτών.