Για «αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης εμπνευσμένο από εξτρεμιστική ιδεολογία» στη Βόρεια Μακεδονία προειδοποιεί η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος ότι απετράπη «τρομοκρατική επίθεση» που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ, εφιστά την προσοχή των Αμερικανών πολιτών στα Σκόπια να αποφεύγουν μέρη που θεωρούνται «εύκολοι στόχοι», να βρίσκονται σε εγρήγορση και να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το επίπεδο συναγερμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας επισημαίνεται ότι «οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πια όλο και λιγότερο εξελιγμένες μεθόδους, επιλέγουν να επιτεθούν με όπλα ή και οχήματα συνήθως πολυσύχναστα μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, αγορές, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια και σχολεία».

Το 2016 οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας υπολόγιζε ότι 150 πολίτες της χώρας είχαν ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστών για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή στο Ισλαμικό Κράτος. Τον Μάιο του 2018 δικαστήριο του Κοσόβου καταδίκασε οκτώ ισλαμιστές σε ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας και των φιλάθλων της πριν από έναν αγώνα στην Αλβανία.