'Ενα ρεπορτάζ για την αύξηση των τιμών στα ακίνητα της Αθήνας παρουσιάζει σήμερα το BBC το οποίο σημειώνει πως η άνθηση στον τομέα αυτών αφήνει απέξω τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει «η αγορά ακινήτων, (εντελώς νεκρή τα προηγούμενα χρόνια), βρίσκεται σε άνοδο - οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν 3,7% πέρυσι.

Η άνθηση φαίνεται να οδηγείται από ένα αμφιλεγόμενο καθεστώς «χρυσής βίζας», στο οποίο οι πολίτες τρίτων χωρών λαμβάνουν διαμονή και ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για επενδύσεις σε ακίνητα.

Η ανησυχία είναι ότι οι ξένοι επενδυτές ωφελούνται ενώ οι απλοί Έλληνες χάνουν» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Οι επενδυτές λαμβάνουν πενταετή διαμονή μετά την αγορά ακινήτου ύψους 250.000 ευρώ, καθιστώντας τη χώρα ένα νέο hotspot για τους ξένους αγοραστές.

Σύμφωνα με την Enterprise Greece - ένας οργανισμός προώθησης επιχειρήσεων - 9.756 άδειες διαμονής για επενδυτές και τις οικογένειές τους εκδόθηκαν το 2018 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου - από 6.205 το 2017 και 3.695 το 2016.

Η μεγαλύτερη αγορά ήταν οι Κινέζοι αγοραστές, ακολουθούμενοι από Ρώσους και Τούρκους, με εκατοντάδες να φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας κάθε εβδομάδα».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην άνθηση του Airbnb

Επειδή οι τιμές στο κέντρο της Αθήνας έπεσαν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης - κάτω από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή λιγότερο οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τρία ή τέσσερα διαμερίσματα σε δημοφιλή τουριστικά σημεία και τα εκμισθώνουν στην Airbnb.

Αυτό έχει προκαλέσει αύξηση των ενοικίων - κατά 17% πέρυσι.

Οι κάτοικοι που έχουν επωφεληθεί από τουρίστες, παρά τη γενική οικονομική δυσφορία της Ελλάδας, αρχίζουν τώρα να αισθάνονται τα αρνητικά αποτελέσματα» αναφέρει μεταξύ άλλων το BBC.