Περισσότεροι από 1.500 από τους πιο κορυφαίους δικηγόρους της Μεγάλης Βρετανίας προέτρεψαν την Τερέζα Μέι και τους βουλευτές να υποστηρίξουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, λέγοντας ότι «μια δημοκρατική κυβέρνηση δεν μένει παγωμένη στον χρόνο».

Σε μια επιστολή που έστειλαν προς την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι το κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να δεσμεύεται από την ψηφοφορία του 2016 περισσότερο από ό, τι δεσμεύεται από το δημοψήφισμα του 1975 που έφερε τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ, ειδικά όταν υπάρχουν ερωτηματικά για την εγκυρότητά της.

Γράφουν ότι «οι ψηφοφόροι δικαιούνται να γνωρίζουν τι ψηφίζουν», προσθέτοντας: «Υπήρξε μια βασική διαφορά μεταξύ του 1975 και του 2016. Το προηγούμενο δημοψήφισμα διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επομένως οι ψηφοφόροι ήξεραν τι ψήφισαν.

Το 2016, η φύση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και η έκβασή της ήταν άγνωστες. Οι ψηφοφόροι αντιμετώπισαν μια επιλογή ανάμεσα σε μια γνωστή πραγματικότητα και μια άγνωστη εναλλακτική λύση. Στην καμπάνια, οι μη αξιόπιστες αξιώσεις έλαβαν τη θέση των γεγονότων και της πραγματικότητας» ανέφεραν.

Ο ειδικός για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζόναθαν Κούπερ, δικηγόρος δήλωσε στον Βρετανικό Guardian: «Η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων του Brexit ανησυχεί τους ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και το επάγγελμα του νομικού δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Εκπροσωπούμε ανθρώπους από ολόκληρη τη βιομηχανία και την κοινωνία και βλέπουμε κάθε μέρα τον τρόπο με τον οποίο η προοπτική μιας καταστροφικής συμφωνίας Brexit προκαλεί ήδη πραγματική βλάβη.

Αυτή η επιστολή προς την πρωθυπουργό έχει υπογραφεί από περισσότερους από χίλιους συναδέλφους μου που είναι πεπεισμένοι ότι δεν είναι η ψήφος του λαού μόνο το σωστό, είναι και το δημοκρατικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε».

Την επιστολή ακολουθεί μια παρόμοια από περισσότερους από 70 ηγέτες επιχειρήσεων που υποστήριξαν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει «ένα καταστροφικά σκληρό Brexit» που θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις και τις δουλειές.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στη βόρεια Ιρλανδία - από την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία - συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις τέχνες, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το δίκαιο και την ιατρική, έστειλαν ανοικτή επιστολή στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λεο Βαραντκαρ, ζητώντας του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ιρλανδών πολιτών στην περιοχή.

«Επιδιώκουμε συλλογικά να εκφράσουμε μια βαθιά αίσθηση φόβου σε σχέση με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με το Brexit», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.