Η Τερέζα Μέι υπαινίχθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επεκτείνει τη μεταβατική περίοδο του Brexit ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για εμπορικές συνομιλίες, αλλά απογοήτευσε τους ηγέτες σε μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αφού δεν πρόσφερε νέες ιδέες για να σπάσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα ιρλανδικά σύνορα.

Σε μια εξέλιξη που αμέσως έφερε την οργή των υποστηρικτών του Brexit, αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι «έτοιμη να εξετάσει» μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα να βρεθεί μία λύση στις συνομιλίες που τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι πηγές της Downing Street είπαν αργότερα στον Βρετανικό τύπο ότι μια τέτοια κίνηση - κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμορφωώνεται με τους κανόνες της ΕΕ αλλά δεν θα έχει λόγο σε αυτούς - δεν είχε αποκλειστεί.

Η παραχώρηση της Μέι την Τετάρτη ήρθε καθώς έκανε έκκληση για «θάρρος, εμπιστοσύνη και φιλία» και από τις δύο πλευρές στην ομιλία της προς τους ηγέτες της ΕΕ. Ωστόσο, παρά το αίτημα που είχε προηγηθεί από τον Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ για «νέα γεγονότα» ώστε να υπάρξει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, η Μέι δεν πρότεινε νέες προτάσεις, αλλά υπογράμμισε την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί και τα εμπόδια που παραμένουν.

Το γεγονός πάντως πως είπε, κατά τη διάρκεια της 15λεπτης ομιλίας της, πριν από το δείπνο, πως είναι «έτοιμη να εξετάσει» μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο είναι μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά από μήνες που επέμενε ότι δύο χρόνια ήταν επαρκής χρόνος κι ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να ανεχτεί να υπόκειται στους νόμους της ΕΕ (και τις οικονομικές της απαιτήσεις) για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές όμως σημειώνουν πως δεν είναι σαφές εάν αυτό θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις ή θα τις περιπλέξει περισσότερο με τις έντονες αντιδράσεις που αναμένεται να έρθουν από τους υποστηρικτές του Brexit και επιπλέον δεν λύνει το βασικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων. Στη σύντομη παρουσίασή της στους ηγέτες και σε μια μακρότερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Μέι προσπάθησε να δώσει θετική νότα στα πρόσφατα γεγονότα. Τόνισε την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά το Γιβραλτάρ και στις στρατιωτικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.