Στην πιο κρίσιμη καμπή τους εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, με την Τερέζα Μέι να περιμένει οποιαδήποτε προσφορά της τελευταίας στιγμής από τις Βρυξέλλες για το ιρλανδικό backstop που αναμένεται να τεθεί για ψηφοφορία από τους Βρετανούς βουλευτές μόλις λίγες ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προγραμματιστεί να φύγει από το μπλοκ.

Σε τεταμένες συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη, κατά τις οποίες ο Ντόναλντ Τουσκ άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης του Brexit, η Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τις επόμενες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η κίνηση αυτή, μέσα στον ελάχιστο εναπομείναντα χρόνο, ουσιαστικά πιέζει το βρετανικό κοινοβούλιο είτε να δεχτεί αυτό που του προσφέρεται ή να αντιμετωπίσει ένα σενάριο χωρίς συμφωνία.

Είναι αυτονόητο ότι οι υπάλληλοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στην Μέι ένα λεπτομερές σχέδιο με κάτι που μπορεί να μοιάζει με μια πιθανή τεχνολογική λύση στα ιρλανδικά σύνορα, η οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη νομικά μη δεσμευτική πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Το σχέδιο θα σημείωνε τους προβληματικούς τομείς και θα δεσμευόταν να γεμίσει τα τεχνικά κενά, όπου είναι δυνατόν, για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην τελωνειακή ένωση που προβλέπεται στο ιρλανδικό σύστημα αναστολής της συμφωνίας αποχώρησης.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι όλο και περισσότερο πιθανό οποιαδήποτε συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης θα τεθεί μόνο στα κοινοτικά όργανα στα τέλη Μαρτίου, καθιστώντας αναγκαία την παράταση της περιόδου διαπραγμάτευσης του άρθρου 50.

Την Πέμπτη, ο Γερμανός Επίτροπος Οικονομικών, Günther Hermann Oettinger, είπε ότι η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία έφτανε πλέον το 60%.

«Αν η βρετανική πλευρά ζητήσει παράταση δύο ή τριών μηνών και υπάρχουν λόγοι για αυτό, νομίζω ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα τα κράτη μέλη να το δεχτούν ομόφωνα», δήλωσε. «Αλλά στις οκτώ ή 12 εβδομάδες πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί πρόοδος και ότι χρειάζεται για να υπάρξει συμφωνία απόσυρσης στο τέλος».

Η αποτυχία της Βρετανίδας πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της στις Βρυξέλλες με ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη για να υπερβεί τις προηγούμενες προτάσεις τους για ένα χρονικό όριο και μονομερή μηχανισμό εξόδου στο ιρλανδικό backstop επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η επικύρωση της συμφωνίας θα φτάσει σε οριακό σημείο.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι η Μέι δεν πρόσφερε «νέες συγκεκριμένες προτάσεις» κατά τη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης της με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ειλικρινής».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος μίλησε για έναν «φαύλο κύκλο», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο όπως είπε δεν φάνηκε να είναι σε θέση να υποβάλει προτάσεις και η ΕΕ δεν ήταν σε θέση να ενεργήσει μέχρι να λάβει κάτι συγκεκριμένο.

Οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι ο Τουσκ επεσήμανε ότι το σχέδιο Brexit του Κόρμπιν, το οποίο περιγράφονταν σε επιστολή του αρχηγού του Εργατικού κόμματος προς τη Μέι το πρωί της Πέμπτης, μπορεί να είναι μια διέξοδος από το αδιέξοδο, αλλά η Μέι δεν απάντησε στο θέμα.