Η ανησυχία στην Ευρώπη αυξάνεται, καθώς η Τερέζα Μέι έχει βάλει τη Βρετανία σε πορεία διπλωματικής καταστροφής, θεωρώντας ουσιαστικά πως οι ηγέτες της ΕΕ θα καμφθούν την τελευταία στιγμή στη σύνοδο κορυφής μόλις μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία αναχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ένα μήνα μετά τη μεγαλύτερη βουλευτική ήττα στη βρετανική ιστορία, η Μέι προσπαθεί να κερδίσει τους υποστηρικτές του Brexit και το DUP εξασφαλίζοντας νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη Συμφωνία Απόσυρσης, που δημιούργησε με την ΕΕ τον Νοέμβριο. Οι υπουργοί της διενήργησαν διπλωματικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, το Παρίσι και το Δουβλίνο τις τελευταίες ημέρες και η ίδια μίλησε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας. Την επόμενη εβδομάδα, θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την ουσία της διπλωματικής αναταραχής. «Δεν γίνονται πραγματικές συνομιλίες. Μπορεί να μιλάει και να προσπαθεί να δώσει την εντύπωση στους ανθρώπους της ότι υπάρχουν πραγματικές συνομιλίες για να κερδίσει κάποιο χρόνο», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι ακόμα, ελπίζουμε να το δούμε τουλάχιστον τον Μάρτιο».

Ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζουν τον φόβο ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη διπλωματική καταστροφή της διάσκεψης κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ένας υπουργός του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι η 22η Μαρτίου είναι «πολύ αργά» για ένα μεγάλο αριθμό υπουργών, οι οποίοι θα παραιτηθούν για να αναγκάσουν το ζήτημα να συζητηθεί πριν από τότε. «[Η αρχή του] Μαρτίου είναι πραγματικά η τελευταία προθεσμία», ανέφερε ο υπουργός. «Δεν μπορεί να πάει αργότερα από αυτό.»

Υπουργός μιας μεγάλης δύναμης δήλωσε ότι έμεινε άναυδος όταν άκουσε από έναν Βρετανό ομόλογό του ότι το Λονδίνο έχει προφανώς την πρόθεση να καθυστερήσει τα πράγματα μέχρι τις 21 Μαρτίου. Σε αυτό το σημείο, η Μέι σχεδιάζει να φέρει τρεις ή τέσσερις προτάσεις για να αλλάξει το backstop, από τις οποίες οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να επιλέξουν. Αν τις απορρίψουν όλες, θα κατηγορήσει την ΕΕ για αδιαλλαξία, αλλά και για το επακόλουθο χάος.

Σε αυτό το σενάριο, η σύνοδος Μαρτίου των ηγετών της ΕΕ θα συμφωνήσει με το τελικό πακέτο Brexit, ενώ επίσημα θα υπογράψει μια σύντομη προθεσμία εξόδου για να επιτρέψει στο βρετανικό κοινοβούλιο να προωθήσει τη συμφωνία πριν από τις βρετανικές τοπικές εκλογές στις 2 Μαΐου.

Ωστόσο, οι ανώτεροι υπάλληλοι της ΕΕ27 και οι υπουργοί του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου εκφράζουν έντονα τους φόβους ότι η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται εσφαλμένα την κατάσταση ενόψει της τελικής συνόδου κορυφής.

Ο φόβος αυτός δεν περιορίζεται μόνο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένας ανώτερος βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε ότι η Μέι θα πέσει στην ίδια παγίδα που έθεσε στον εαυτό της στη σύσκεψη του Σάλτσμπουργκ και ότι οι συνάδελφοί του έχουν πάρει πλέον το... μάθημα τους από την κρίση του ευρώ και την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την ΕΕ.

 «Υπάρχει ένα σταθερό θέμα εδώ», δήλωσε ο βουλευτής. «Κάθε λέκτορας αναφέρει το ίδιο πράγμα - «η ΕΕ έσωσε τους Έλληνες». Αλλά, όχι, στόχος δεν ήταν να σωθούν οι Έλληνες. Οι Έλληνες αντιμετώπισαν τελικά μια ακόμα χειρότερη συμφωνία. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εδώ ότι θα πάμε στο δωμάτιο με τις ίδιες απαιτήσεις και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Και αν το ίδιο συμβεί και πάλι, δεν θα υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί η κρίση πριν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία» είπε.