Βαριά πέφτει πάνω από το βρετανικό ουρανό η «σκιά» της συντριπτικής ήττας της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τη χώρα να βυθίζεται στην αβεβαιότητα. Απόψε, Τετάρτη θα συζητηθεί η πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση. Εάν η Τερέζα Μέι χάσει και πάλι, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές. Αλλά ακόμα κι αν νικήσει την πρόταση, τα επόμενα βήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού θα είναι ριψοκίνδυνα.

Γιατί θα υπάρξει ψήφος μη εμπιστοσύνης

Αμέσως μετά την ήττα στην ψηφοφορία για την συμφωνία του Brexit με 230 ψήφους, η Μέι δήλωσε ότι ήταν τέτοια η «κλίμακα και η σημασία» της ήττας ότι θα δώσει χρόνο για μια τέτοια πρόταση, εάν κατατεθεί από το Εργατικό κόμμα, ή ακόμα κι από κάποιο μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιβεβαίωσε αμέσως ότι οι Εργατικοί θα κατέθεταν πρόταση μομφής.

Ποια είναι η διαδικασία γι 'αυτό;

Αυτή θα είναι η πρώτη τέτοια συζήτηση στο πλαίσιο του νόμου περί σταθερών κοινοβουλίων του 2011, ο οποίος επιδιώκει να κρατήσει τις κυβερνήσεις πενταετείς, αφαιρώντας την προηγούμενη ικανότητα των πρωθυπουργών να προκηρύσσουν εκλογές όταν θέλουν.

Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις. Η πρώτη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να ενεργοποιήσει τις εκλογές του 2017, συμβαίνει όταν τα δύο τρίτα ή περισσότερα των βουλευτών ψηφίσουν για εκλογές. Η άλλη μέθοδος έρχεται αν περάσει μια πρόταση μη εμπιστοσύνης με συγκεκριμένη διατύπωση.

Το άρθρο 2.4 της πράξης λέει ότι η πρόταση πρέπει να λέει: «Ότι αυτή η βουλή δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας».

Τι θα συμβεί απόψε

Όταν κλήθηκαν οι εκλογές του 2017, η συζήτηση διήρκησε μόνο 90 ​​λεπτά. Ωστόσο, η επικεφαλής της βουλής των κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η Τετάρτη, έως τις 7 μ.μ. Τοπική ώρα, αφού οι ερωτήσεις προς την πρωθυπουργό τελειώσουν στις 12.45 μ.μ. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Τι θα συμβεί αν κερδίσουν την ψηφοφορία οι Εργατικοί

Δεν θα υπάρξουν άμεσες εκλογές. Αντίθετα, θα υπήρχε μια περίοδος 14 ημερολογιακών ημερών κατά την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Βουλευτών, διαφορετικά θα μπορούσε να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί, και απαιτούνται 25 εργασιακές ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο νόμος δεν αναφέρει επακριβώς τι μπορεί να συμβεί σε αυτή την περίοδο και δεδομένου ότι η διάταξη δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί, παραμένει ασαφές εάν και πως αυτή η περίοδος χάριτος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει μια πολύ διαφορετική κυβέρνηση, ή μια μειονοτική διοίκηση των Εργατικών.

Θα κερδίσουν οι Εργατικοί;

Τα σημάδια δείχνουν ότι όχι. Όσο κι αν υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές που αντιπαθούν το σχέδιο Brexit της Μέι, δεν επιθυμούν τις εκλογές και ακόμη λιγότερο δεν θέλουν να δουν μια κυβέρνηση των Εργατικών . Έτσι πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση του Κόρμπιν.

Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι ότι οι εταίροι συνασπισμού της Μέι, το Ιρλανδικό DUP, οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας Brexit, δεσμεύθηκαν αμέσως ότι θα υποστήριζαν την Βρετανίδα πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ευρωπαϊκή ομάδα ερευνών βουλευτών που είναι φανατικά υπέρ της παραμονής και οι οποίοι αντιτάχθηκαν επίσης στη συμφωνία του Μέι, δήλωσαν επίσης γρήγορα ότι θα την υποστηρίξουν με την κίνηση μη εμπιστοσύνης. Έτσι φαίνεται ασφαλής, τουλάχιστον για τώρα.

Εάν η Μέι συνεχίσει, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της

Θα πρέπει να παρουσιάσει κάποια μορφή σχεδίου Β. Η Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τους βουλευτές του κόμματος της, αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα «με εποικοδομητικό πνεύμα» για να επιτύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της βουλής των κοινοτήτων. Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη από τη βουλή», είπε, σε μια προειδοποίηση προς τους βουλευτές που ελπίζουν να προωθήσουν ένα προσωπικό ή μη ρεαλιστικό όραμα για το Brexit.

Η Μέι πρέπει να παρουσιάσει μια «ουδέτερη πρόταση» στο κοινοβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να τροποποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά όσοι περιμένουν στη... γωνία για να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο της διαδικασίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, επιτρέψει τέτοιες παρεμβάσεις.