Η Τερέζα Μέι κέρδισε τελικά την υποστήριξη του κόμματός της για να παραμείνει πρωθυπουργός - αλλά πάνω από το ένα τρίτο των Συντηρητικών βουλευτών ψήφισαν εναντίον της, υπογραμμίζοντας την ανησυχητική μάχη που αντιμετωπίζει για να περάσει τη συμφωνία του Brexit μέσω του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές του κόμματος της απέρριψαν την πρόταση μομφής με 200 ψήφους έναντι 117 το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μια ψηφοφορία που έδειξε την διάσπαση που υπάρχει στο Συντηρητικό κόμμα σχετικά με τον Brexit.

Η Μέι δήλωσε μετά το αποτέλεσμα, ότι το κόμμα της έδωσε μια «ανανεωμένη εντολή για να παραδώσει το Brexit που ψήφισαν οι άνθρωποι, να φέρει τη χώρα πίσω και να οικοδομήσει μια Βρετανία που πραγματικά λειτουργεί για όλους» ενώ παρότρυνε τους βουλευτές από όλα τα μέρη να συνεργαστούν για να παραδώσουν το Brexit προς το εθνικό συμφέρον.

Σήμερα, Πέμπτη η Μέι θα πετάξει στις Βρυξέλλες για να απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους της ηγέτες της ΕΕ να προσφέρουν στη Βρετανία αυτό που είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να είναι μια «νομική δέσμευση» ότι το ιρλανδικό backstop θα είναι προσωρινό.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ήδη δήλωσε στο twitter πως θα συναντηθεί με την Βρετανίδα πρωθυπουργό για «συζητήσεις της τελευταίας στιγμής».