Η αποψινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας αναμένεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μεγάλη Βρετανία για τη συμφωνία του Brexit. Ο υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ μέσα στον επόμενο μήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το Brexit τον Μάρτιο.

«Η στιγμή της αλήθειας θα είναι τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Τότε θα δούμε αν η συμφωνία που ελπίζουμε θα είναι εφικτή».

Κατά τη συνάντηση στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη διεξαγωγή μιας επιπλέον συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο για να υπογράψουν τη συμφωνία του Brexit. Και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι δεν θα προλάβουν την αρχική τους προθεσμία - στα μέσα Οκτωβρίου - αλλά λένε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος για να υπάρξει έγκριση τόσο από το βρετανικό όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Βρετανία θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ που τελειώνει στις 3 Οκτωβρίου και της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα. Λένε ότι η Βρετανία πρέπει να συμβιβαστεί σχετικά με το σημαντικό εμπόδιο μιας συμφωνίας - πώς να κρατήσει ένα αόρατο ιρλανδικό σύνορο μετά τον Brexit και ότι από την αρχή του χρόνου δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος.

Οι κινήσεις της Μέι

Η Τερέζα Μέι πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times αναμένεται να παρακάμψει τον Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα, στην συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες στους οποίους θα απευθύνει έκκληση για το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων που αποτελεί ακι το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Μέι προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να υπάρξει συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit», δήλωσε η Μέι και σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει το κείμενο.

«Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς η Βρετανία εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του Ηνωμένου Βασίλειου».

Την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Brexit.

Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της στη Welt ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης Βρετανίας θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.

«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».

Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. «Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές», συμπληρώνει.