Μπορεί το πρωθυπουργικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας να ανακοίνωσε, μετά το υπουργικό συμβούλιο, πως η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ εγκρίθηκε, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των υπουργών της που δείχνουν πως η πρόταση κάθε άλλο παρά αποδεκτή έχει γίνει. 

Ο Υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ παραιτήθηκε από τη θέση του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να στηρίξει με καλή συνείδηση ​​τους όρους της συμφωνίας».

Στην επιστολή παραίτησής του ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση για την αποφυγή των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι μια «πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω μια αόριστη συμφωνία, όπου η ΕΕ διατηρεί βέτο στην ικανότητά μας να βγούμε από τη χώρα».

Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ της ΕΕ, αποτέλεσε ένα «υβρίδιο της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και των υποχρεώσεων της ενιαίας αγοράς».

Ο Ράαμπ έγραψε: «Κανένα δημοκρατικό έθνος ποτέ δεν έχει προσυπογράψει για να δεσμευθεί από ένα τόσο εκτεταμένο καθεστώς, που επιβάλλεται εξωτερικά, χωρίς κανένα δημοκρατικό έλεγχο των εφαρμοστέων νόμων, ούτε τη δυνατότητα εξόδου από τη συμφωνία».

Παραιτήθηκε επίσης, λίγες ώρες μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Σέλις Βάρα.

Ο Βάρα παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ενέκρινε τελικά το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Ωστόσο οι αντιδράσεις είναι έντονες σε όλα τα στρατόπεδα. 

Οι Συντηρητικοί υποστηρικτές του Brexit εμφανίζονται αγανακτισμένοι με την προοπτική ότι η Βρετανία ενδεχομένως θα «παγιδευτεί» για πάντα σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ - που εμποδίζει έτσι τις ανεξάρτητες εμπορικές συμφωνίες - και φοβούνται ότι θα πρέπει η Βρετανία να συνεχίσει να δέχεται τους κανονισμούς της ΕΕ.

Οι συνδικαλιστές του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας - στους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει την πλειοψηφία της στο Westminster - φοβούνται ότι αυτά τα «βαθύτερα» τελωνειακά καθεστώτα και οι συμπληρωματικοί έλεγχοι στα ζώα και στα τρόφιμα που διασχίζουν τη θάλασσα της Ιρλανδίας παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές του κόμματος για όμοια μεταχείριση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η συμφωνία φαίνεται απίθανο να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και την οικονομία. Την ίδια στιγμή όσοι δεν υποστηρίζουν το Brexit επιμένουν στην διεξαγωγή 2ου δημοψηφίσματος