Μετά τη συντριπτική ήττα της Τρίτης για τη συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, υπάρχει ίσως ένα πράγμα στο οποίο σχεδόν όλοι οι Βρετανοί βουλευτές συμφωνούν: δεν υπάρχει μια προφανής συναινετική πορεία προς τα εμπρός. Η Μεγάλη Βρετανία βαδίζει προς την αβεβαιότητα και κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει που θα καταλήξει.

Ας δούμε τις βασικές εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τις πιθανότητες για το τι στήριξη μπορεί να έχει η κάθε εναλλακτική.

Να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες από αυτές πιθανώς συνεπάγονται με παράταση του άρθρου 50 πέραν της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, κάτι που πια φαίνεται πολύ πιθανό. Η ανάκληση του άρθρου 50 είναι επίσης δυνατή, αλλά απίθανο να συμβεί χωρίς ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Διαφοροποιημένη έκδοση της συμφωνίας της Μέι

Αυτό φαίνεται να είναι η τρέχουσα επιλογή της Βρετανίδας πρωθυπουργού: Να χρησιμοποιήσει τη βαριά ήττα για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να ζητήσει μια άλλη παραχώρηση σχετικά με το ιρλανδικό backstop. Το πρόβλημα είναι ότι οι μόνες αλλαγές στον μηχανισμό που θα άλλαζε και τη στάση των βουλευτών που αντιδρούν - μια εγγυημένη ημερομηνία λήξης και / ή ένας μονομερής μηχανισμός εξαγωγής - έχουν αποκλειστεί οριστικά από την ΕΕ.

Πιθανή υποστήριξη στη Βουλή των κοινοτήτων: λίγο περισσότερους από τους 202 που την στήριξαν την Τρίτη εάν η Μέι δεν εξασφαλίσει πραγματικές αλλαγές.

Αποχώρηση χωρίς συμφωνία

Αυτή εξακολουθεί να είναι η προεπιλεγμένη επιλογή εάν οι βουλευτές δεν βρουν άλλη διέξοδο - μια αναχώρηση στις 29 Μαρτίου και μια μετάβαση προς διαπραγμάτευση με όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο, οι βουλευτές έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία εναντίον αυτού του γεγονότος, υποστηρίζοντας την τροπολογία του μέλους του Εργατικού Κόμματος Ιβέτ Κούπερ που επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο. Και πολλά ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών έχουν καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν τη δράση για να αποτρέψουν τη Μέι από το να προχωρήσει σε μαι έξοδο χωρίς συμφωνία.

Πιθανή υποστήριξη στη Βουλή των κοινοτήτων: ίσως λιγότεροι από 100 θα την αποδεχτούν. Πολλοί λιγότεροι το υποστηρίζουν ως την ιδανική επιλογή.

Νορβηγία-plus / ενιαία αγορά / Efta

Αυτές οι επιλογές συνδέονται στενά, αν όχι το ίδιο - για παράδειγμα, το «plus» στη Νορβηγία-plus αναφέρεται στην πρόθεση να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση καθώς και σε ενιαία αγορά, είτε μόνιμα είτε έως ότου υπάρξει λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Η Νορβηγία είναι μεταξύ των τεσσάρων μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Efta) - όπως ήταν και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973. Ένα τέτοιο Brexit θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ζημία, αλλά απαιτεί συνεχή ελευθερία μετακινήσεων, που είναι πολιτικά δύσκολο. Επίσης, ανώτεροι νορβηγικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι δεν καλωσορίζουν το ενδεχόμενο να επανέλθει στην Efta το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιθανή υποστήριξη στη Βουλή των κοινοτήτων: Δύσκολο να υποθέσουμε. Ίσως περίπου 200, αποτελούμενοι κυρίως από βουλευτές του Εργατικού κόμματος, συν ορισμένους Συντηρητικούς και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Όλα εξαρτώνται από τις άλλες επιλογές που θα βρίσκονται στο τραπέζι.

Τελωνειακή ένωση

Για να είμαστε ακριβείς, «μια τελωνειακή ένωση», όπως την ονομάζουν οι Εργατικοί, για να την διαχωρίσουν από την «υφιστάμενη» με βάση την ΕΕ. Το κόμμα των Εργατικών, ο κύριος υποστηρικτής της ιδέας, λέει ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με αλυσίδες εφοδιασμού και θα λύσει το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας. Η Μέι ισχυρίζεται ότι αυτή η λύση είναι αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς θα απέκλειε το Ηνωμένο Βασίλειο από την υπογραφή των δικών του εμπορικών συμφωνιών.

Πιθανή υποστήριξη στη Βουλή των κοινοτήτων: οι περισσότεροι από τους 256 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα υποστήριζαν αυτή τη λύση. Η υποστήριξη από άλλους θα εξαρτηθεί από τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Διαφορετικά, ως η «τελική ψήφος του λαού» όπως το αποκαλεί μια από τις ομάδες που το υποστηρίζουν, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν απλώς ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα, αλλά μια νέα επιλογή τώρα που όλα τα δεδομένα για το Brexit είναι γνωστά. Από τη μια πλευρά αυτό θα σταματούσε το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. Τα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνουν μεγάλη πολυπλοκότητα όσον αφορά τον μηχανισμό χρονοδιαγράμματος και ψηφοφορίας και το αρνητικό συναίσθημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σε όσους θέλουν την αποχώρηση οι οποίοι θα διαμαρτύρεται πως το ζήτημα «τακτοποιήθηκε» το 2016.

Πιθανή υποστήριξη στη Βουλή των κοινοτήτων: εξαιρετικά δύσκολο να πούμε, οτιδήποτε από 170 έως 300, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εάν το Εργατικό κόμμα υιοθετήσει το σχέδιο και τις άλλες επιλογές.