Την απάντηση στο αίτημα του Λονδίνου για την αναβολή του Brexit συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες

Επισήμως, αντικείμενο της διαβούλευσης είναι η ημερομηνία που θα δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αν η Τερέζα Μέι καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Εντούτοις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση μετατοπίστηκε γρήγορα στο πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στο (ευρέως αναμενόμενο) ενδεχόμενο να αποτύχει για μία ακόμα φορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός να περάσει την συμφωνία.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη είτε με ένα άτακτο Brexit, είτε με πολύμηνη παράταση της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που η Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί υπό την πρωθυπουργία της.

Το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που προβλέπει παράταση έως τις 22 Μαΐου, φέρεται να έχει συναντήσει αντίσταση από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες. 

Σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αναφορά στην 22α Μαΐου πρόκειται να διαγραφεί από το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Από εκεί και πέρα, όμως, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες: Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, άλλες αναφέρουν ότι θα αντικατασταθεί με μία πιο σύντομη προθεσμία, την 7η Μαΐου, αρκετές ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το Κοινοβούλιο για τρίτη φορά, πηγές με γνώση των συνομιλιών έκαναν λόγο για σκέψεις στις Βρυξέλλες να δοθεί παράταση εννέα μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τερέζα Μέι δήλωσε στο χθεσινό της διάγγελμα τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία παράταση πέραν του Ιουνίου. 

Το BBC, από την άλλη πλευρά, αναφέρει ότι οι «27» χαλαρώνουν τη στάση τους και φαίνονται διατεθειμένοι να μην συνδέσουν τη μικρή παράταση με την προϋπόθεση να περάσει η συμφωνία Μέι-ΕΕ από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής στην περίπτωση που η συμφωνία δεν καταφέρει να επικυρωθεί στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ηγέτης των Εργατικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, και πως οι Βρετανοί θα κληθούν στις κάλπες εντός του Απριλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Make love, not Brexit»: Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπέρ της παραμονής της Βρετανίας (pics)

Οι Βρετανοί «αγωνιούν»: 1 εκατ. υπογραφές για την ακύρωση του Brexit

Μέρκελ: Αναβολή του Brexit, μόνο αν ψηφιστεί η συμφωνία

Μακρόν: Αν οι Βρετανοί απορρίψουν τη Συμφωνία, πάμε σε άτακτο Brexit