Η Τερέζα Μέι απέρριψε ουσιαστικά τις ιδέες του Εργατικού Κόμματος για ένα συμβιβαστικό σχέδιο Brexit, κλείνοντας ένα ακόμα δρόμο προς μια ενδεχόμενη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ επιχειρηματικά γκρουπ προειδοποίησαν πως με λιγότερο από 50 ημέρες να απομένουν μέχρι την ημερομηνία εξόδου μπαίνουν πλέον σε «ζώνη υψηλού κινδύνου».

Η επίσημη απάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν, σε επιστολή που του έστειλε, εξέφραζε την διαφωνία της στο να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «δεμένο» με την ΕΕ με κάποια μορφή τελωνειακής ένωσης, λέγοντας πως αυτό θα εμπόδιζε την Βρετανία από το να κάνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες.

Αλλά σε μια φαινομενικά προσπάθεια για να κερδίσει τους Εργατικούς, η Μέι υποχώρησε για τα περιβαλλοντικά και εργατικά δικαιώματα, αποκλείοντας όμως την ιδέα του Κόρμπιν για αυτόματη ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η επιστολή ήρθε τη στιγμή που ακούγεται πως το νέο σχέδιο της Μέι αποκλείεται να φτάσει στη βουλή των κοινοτήτων πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Μέι παραμένει αποφασισμένη να πιέσει την ΕΕ σχετικά με το backstop στα ιρλανδικά σύνορα ώστε να πάρει την υποστήριξη του DUP, αλλά και των Συντηρητικών βουλευτών που αντιδρούν.

Αλλά από τις συναντήσεις της στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα δεν διαφάνηκε να υπάρχει καμία ελπίδα γι 'αυτό, ενώ φάνηκε να υπάρχει θετικό κλίμα για τις προτάσεις Κόρμπιν.

Με την ημερομηνία εξόδου πάντως να πλησιάζει «απειλητικά», οι ηγέτες των επιχειρήσεων ζήτησαν ταχύτερη δράση. Η επικεφαλής της CBI, Κάρολάιν Φάιαρμπέιρν, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται «στη ζώνη έκτακτης ανάγκης του Brexit τώρα» και η σύγχυση δεν θα επηρέαζε μόνο τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο ως μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό προορισμό.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης των Εργατικών: «Το ζήτημα είναι τώρα πως κατευθυνόμαστε προς την άκρη του βράχου, οπότε χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία» είπε.