Το Brexit θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις κατακόρυφα κατά τη δεκαετία 2021-2030.

Συγκεκριμένα, σε μια από τις πρώτες έρευνες για τις επιπτώσεις του Brexit στις εισαγωγές τροφίμων και τη δημόσια υγεία, οι ερευνητές του Imperial College και του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εξέτασαν τα διάφορα σενάρια της εξόδου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών αναμένεται να αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταναλώνουν λιγότερα, αυξάνοντας το ρίσκο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι το πιο καταστροφικό, αφού θα αυξήσει τους θανάτους από καρδιοαγγειακές παθήσεις κατά 12.400 κατά την περίοδο 2021-2030.

«Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες από την οικονομία. Ίσως φτάσει να επηρεάσει ακόμη και την υγεία των ανθρώπων και να συνεισφέρει στην έξαρση επιδημιών». Τόνισε ο δρ Κρίστοφερ Μιλέρ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial.

Στην περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος της μπανάνας θα αυξηθεί 17%, των εσπεριδοειδών κατά 14% και της τομάτας κατά 15%.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που έφτιαξαν οι ερευνητές, η άνοδος των τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μεταξύ 3% και 11%, ανάλογα με τη συμφωνία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Μια καινούρια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα συνεισφέρει σε ακόμη 1.360 θανάτους από καρδιά και 2.740 θανάτους από εγκεφαλικά, μεταξύ των ετών 2021-2030.

«Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή για την προστασία της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο δρ. Μάρτιν Ο Φλάερτι.