Βρετανοί αξιωματούχοι έβγαλαν από το συρτάρι τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που είχαν εκπονηθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κι αφορούν στη μετεγκατάσταση της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση ταραχών στο Λονδίνο, εάν η Βρετανία βγει χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτά τα σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης υπάρχουν ήδη από τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο σε περίπτωση αστικής διαταραχής ύστερα από μια έξοδο χωρίς συμφωνία», έγραψαν οι Sunday Times, αναφέροντας μια ανώνυμη πηγή από το υπουργικό γραφείο της κυβέρνησης, το οποίο χειρίζεται ευαίσθητα διοικητικά ζητήματα.

Η Sunday Mail ανέφερε επίσης ότι είχε μάθει για σχέδια να μετακινηθεί η βασιλική οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης της Βασίλισσας Ελισάβετ, σε ασφαλείς τοποθεσίες μακριά από το Λονδίνο.

Τον Ιανουάριο η ετήσια ομιλία της 92χρονης Βασίλισσας, σε μια γυναικεία ομάδα ερμηνεύτηκε ευρέως στη Βρετανία ως μια έκκληση προς τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit.

Ο Γιάκομπ Ρέες Μογκ, συντηρητικός βουλευτής και ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, δήλωσε στη Mail την Κυριακή ότι πίστευε ότι τα σχέδια έδειχναν περιττό πανικό από αξιωματούχους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία καθώς ανώτεροι βασιλείς είχαν παραμείνει στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Αλλά οι Sunday Times ανέφεραν ότι ένας πρώην αστυνομικός υπεύθυνος για την βασιλική προστασία, ο Ντέι Ντέιβις, περιμένει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ θα μεταφερθεί μακριά από το Λονδίνο εάν υπάρξει αναταραχή. «Αν υπήρχαν προβλήματα στο Λονδίνο, σαφώς θα απομακρύνονταν η βασιλική οικογένεια», ανέφερε.