Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν 202 βουλευτές και κατά 432. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα Βρετανού πρωθυπουργού τον τελευταίο αιώνα και επίσης για το μεγαλύτερο «αντάρτικο» στη Βουλή των Κοινοτήτων στη σύγχρονη ιστορία καθώς 118 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν τη Συμφωνία για το Brexit.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Τερέζα Μέι ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα θα έχει ανακοινώσει τα επόμενα βήματά της.

«Σεβόμαστε την επιλογή του κοινοβουλίου και θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Οι Βρετανοί ζήτησαν σε δημοψήφισμα να αποχωρήσουν από την ΕΕ, κάθε μέρα χωρίς συμφωνία ενισχύει την αβεβαιότητα» είπε η Τερέζα Μέι.

Επεσήμανε πως ήταν «καθήκον μου να παραδώσω» τη Συμφωνία για το Brexit στους Βρετανούς πολίτες που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ το 2016. Ανέφερε πως δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησής της να «πιέσει» για έξοδο έως τις 29 Μαρτίου και σχολίασε πως το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία «είναι η πραγματική απειλή για το έθνος μας».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανε λόγο για τη χειρότερη κοινοβουλευτική ήττα από τη δεκαετία του '20 και ανακοίνωσε ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μέι. Η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρόταση μομφής θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης. 

Την Τετάρτη κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι

Σε περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση πάρει θετική ψήφο στην αυριανή διαδικασία , τότε η Τερέζα Μέι θα παραμείνει στη θέση της και θα πρέπει να καθορίσει επακριβώς τα επόμενα βήματά της. 

Εάν η Τερέζα Μέι ηττηθεί και δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει να διαπιστωθεί από τη Βουλή αν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού κυβερνητικού σχήματος. Σε περίπτωση που βρεθεί νέα κυβέρνηση, η Μέι θα κληθεί να παραιτηθεί και θα οριστεί άλλος πρωθυπουργός. Αν η παρούσα Βουλή δεν βρει κυβερνητικό σχήμα, τότε, σε δύο εβδομάδες, θα γίνει διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί το αν θα γίνουν εκλογές στη χώρα. 

Εκπρόσωπος Μέι: Δεν πρόκειται να παραιτηθεί 

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως δεν σχεδιάζει να πάει στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην πρόταση μομφής, αν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου έχει στη διάθεσή της 14 ημερολογιακές ημέρες για να προσπαθήσει να την ανακτήσει. Πιστεύει όμως ότι η Μέι χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, καθώς τόσο το ιρλανδικό κόμμα DUP όσο και οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers του κόμματός της δηλώνουν ότι θα την στηρίξουν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τερέζα Μέι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά είναι επικεντρωμένη στην επιτυχή ολοκλήρωση του Brexit και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία, ο εκπρόσωπος είπε ότι η Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας που θα στηριχθεί τελικά από το κοινοβούλιο. «Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα αλλά το σημαντικό είναι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να δοκιμάσει διάφορες ιδέες με τις Βρυξέλλες, όμως η οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να σέβεται την αρχή ότι το Λονδίνο θα έχει τη δική του, ανεξάρτητη εμπορική πολιτική.

Oι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε: «Αν η Συμφωνία είναι αδύνατη και κανείς δεν θέλει να υπάρξει έξοδος χωρίς Συμφωνία, τότε ποιος πραγματικά έχει το κουράγιο να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;». 

Επί της ουσίας, ο κ. Τουσκ αφήνει να εννοηθεί πως η μόνη βιώσιμη λύση για τη Μεγάλη Βρετανία είναι η παραμονή της στην ΕΕ. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και παρότρυνε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του το συντομότερο δυνατό. «Ο χρόνος σχεδόν τελείωσε», είναι το μήνυμα του κ. Γιούνκερ. 

Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη «λύπη» της ΕΕ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να διευκρινίσει τις προθέσεις της όσον αφορά τα επόμενα βήματα, το συντομότερο δυνατόν».

«Η ΕΕ των 27 θα παραμείνει ενωμένη και υπεύθυνη, όπως ήταν σε όλη τη διαδικασία και θα επιδιώξουμε να μειώσουμε τις ζημιές που προκαλεί το Brexit», συνεχίζει ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει την προετοιμασία της για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μη συμφωνίας. 

«Θα συνεχίσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Τουσκ. 

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυσε απόψε ότι η συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit δεν επιδέχεται επαναδιαπραγμάτευσης. «Λυπάμαι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης», έγραψε στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά την απόρριψη της Συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της και θα υπερασπιστεί τις βελγικές εταιρείες».