Δύο βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Τζαμάλ Κασόγκι βρήκε η τουρκική αστυνομία, κατά τη διάρκεια των ερευνών σε ένα όχημα του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το CNN Turk αναφέρει επίσης ότι οι ερευνητές βρήκαν έναν υπολογιστή και έγγραφα εντός του οχήματος, που όπως λένε ανήκουν στον Κασόγκι ενώ το Reuters επικαλείται μαρτυρία σύμφωνα με την οποία, μια ομάδα Σαουδαράβων συνόδευε τους Τούρκους ερευνητές, την ώρα που διεξήγαγαν την έρευνα στον χώρο στάθμευσης όπου εντοπίστηκε το όχημα.

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου εντός του προξενείου της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Η έρευνα στο όχημα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης σταμάτησε και θα ξεκινήσει εκ νέου αύριο το πρωί, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το Sky News μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ότι βρέθηκαν μέλη από το ακρωτηριασμένο σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ίδιο δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ντογού Περιντσέκ, ηγέτης του  Πατριωτικού Κόμματος (VATAN). Ο Περιντσέκ δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι τα «μέρη του σώματος» του Κασόγκι βρέθηκαν σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εξηγήσει τα ευρήματα μέσα στην ημέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου «σχεδιασμένη από μέρες» και τόνισε: «Δεν αμφιβάλλω για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν. Με δεδομένο αυτό, πρέπει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Πρόκειται για πολιτική δολοφονία».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε η αρραβωνιαστικιά του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, η οποία ήταν μαζί του την ημέρα της δολοφονίας του και τον περίμενε έξω από το πρακτορείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, απευθύνοντας έκκληση για «ανεξάρτητη και ακριβή έρευνα».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μια έκκληση από την αρραβωνιαστικά του Τζαμάλ Κασόγκι» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Ζητούμε μια ανεξάρτητη και ακριβή έρευνα για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όχι μόνο οι αυτουργοί της δολοφονίας αλλά και εκείνοι που την διέταξαν», πρόσθεσε.

G7: Οι εξηγήσεις της Σ. Αραβίας αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα

«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν (από τη Σ. Αραβία) αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση» τονίζουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

«Η επιβεβαίωση του φόνου (από τις σαουδαραβικές Αρχές) είναι ένα πρώτο βήμα (…) όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση» σημειώνουν και απευθύνουν έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

«Οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονίας πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί ποτέ» υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7 και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι που «λυπάται γιατί υπάρχουν πάρα πολλές “σκιές” που συνεχίζουν να καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι».

«Ένας συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε όμως εμείς γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν» υπογράμμισε η Μογκερίνι, η οποία έκρινε πως έγινε «ένα πρώτο βήμα προς την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών».

«Δεν θέλουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας στη Σαουδική Αραβία, στο σύνολο της περιοχής του Κόλπου και παντού στον κόσμο» τόνισε, ζητώντας να διεξαχθεί «μια ταχεία, ξεκάθαρη και διαφανής έρευνα» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

«Το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον ενός μονάχα δημοσιογράφου, όπου κι αν είναι αυτό, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, (…) ένα έγκλημα εναντίον όλων μας» επεσήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι αντιδράσεις της ΕΕ από τώρα θα εξαρτηθούν από τις σαουδαραβικές αρχές».