Μια απαράδεκτη απόφαση ενός ιρλανδικού δικαστηρίου, προκάλεσε την αντίδραση γυναικών (και όχι μόνο) απ’ όλο τον κόσμο.

Ο συνήγορος του 27χρονου βιαστή, υπερασπιζόμενος τον πελάτη του, ζήτησε από το δικαστήριο «να λάβει υπόψιν πως ήταν ντυμένο το 17χρονο θύμα. Φορούσε ένα δαντελένιο στρινγκ».

Το δικαστήριο, πέρα από κάθε λογική, όχι μόνο πήρε υπόψιν τι φορούσε το θύμα, αλλά και αθώωσε λίγο αργότερα τον 27χρονο βιαστή. Η απόφαση του δικαστηρίου, προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και στο κοινοβούλιο, όπου μια βουλευτής κρατώντας το δικό της δαντελένιο στρινγκ στο χέρι μιλούσε για την ενοχοποίηση του θύματος.

«Μπορεί να μοιάζει ντροπιαστικό ότι βρίσκομαι εδώ κρατώντας ένα εσώρουχό μου… πως νομίζετε ότι αισθάνεται μια γυναίκα θύμα βιασμού που καλείται να κάνει το ίδιο σε ένα δικαστήριο;».

Τόσο η ίδια η υπερασπιστική γραμμή του θύτη, όσο –και πολύ περισσότερο- η αποδοχή της από το δικαστήριο, ξεσήκωσε ένα κύμα διαμαρτυριών στα social media.

Υπό το hashtag #ThisIsNotConsent (αυτό δεν είναι συναίνεση), χιλιάδες γυναίκες, ανήρτησαν τα δικά τους εσώρουχα, ξεκαθαρίζοντας πως οι φωτογραφίες δεν δείχνουν συναίνεση, παρά μόνο εσώρουχα.