Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης,  μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έκρινε ότι είναι αδύνατο να γίνουν περαιτέρω επαφές με την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην ανακοίνωση της ρωσικής εκκλησίας αναφέρεται:

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς... Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής».

Την περασμένη Πέμπτη, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον.

Οι αντιδράσεις είχαν κορυφωθεί τότε με την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δεν θα μνημόνευε πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.