Στην παροχή διαβεβαιώσεων για το Brexit, μέσω… επιστολών, έχουν επιδοθεί Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, λίγες μόλις ώρες πριν τη «μητέρα των μαχών», αφού αύριο Τρίτη ψηφίζεται στο βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για το Brexit.

Το Reuters δημοσιεύει επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει διαβεβαιώσεις για το Brexit, σε μια ύστατη προσπάθεια να λάβει τις διευκρινίσεις που θέλει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία της πρωθυπουργού, Τερέζα  Μέι.

Κατά τις πληροφορίες, στην επιστολή τονίζεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας το συντομότερο δυνατόν, υπό την προϋπόθεση πως η συμφωνία θα «περάσει» από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται επίσης πως η ΕΕ εμφανίζεται πρόθυμη να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπεται στη μεταξύ τους συμφωνία. Το backstop - το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα - «δεν παρατείνει τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με το νόμο της ΕΕ στην Βόρεια Ιρλανδία περαιτέρω από αυτό που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα», σημειώνεται.

«Το backstop θα είναι προσωρινό, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία», υπογραμμίζεται. Η ΕΕ δεσμεύεται σε εντατική εργασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ιρλανδικό backstop.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημειώνουν στην Τερέζα Μέι ότι η επιστολή δεν αλλάζει τίποτα στη συμφωνία αποχώρησης.

Μέι: Οι φόβοι για τη Βόρεια Ιρλανδία θέτουν σε κίνδυνο το Brexit

Στη δική της επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Τερέζα Μέι εκφράζει τους φόβους Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτικών ότι οι ρυθμίσεις του backstop - του εναλλακτικού σχεδίου για τα ιρλανδικά σύνορα - δεν έχουν εγγυήσεις.

Η Τερέζα Μέι αποκαλύπτει στην επιστολή της προς τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «πιστεύει πως ο φόβος για τις προθέσεις της ΕΕ δεν έχει βάση». 

Αναφέρει επίσης ότι είναι σίγουρη πως υπάρχει ευρεία υποστήριξη για βαθιά σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Brexit κινδυνεύει επειδή το βρετανικό κοινοβούλιο ανησυχεί για τη Βόρεια Ιρλανδία», δηλώνει χαρακτηριστικά.