Να επωφεληθεί από την προοπτική ταχύτερης ένταξης στην ΕΕ για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, προτρέπει την πΓΔΜ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Μια αποφασιστική ώθηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ μπορεί να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσω μεγαλύτερων εισροών κεφαλαίων και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης», αναφέρει το ΔΝΤ σε δήλωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη της αποστολής του στη χώρα.

Το ΔΝΤ έχει συστήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου και του δικαστικού συστήματος και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ενώ ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής, με τις τράπεζες καλά κεφαλαιοποιημένες, με ρευστότητα και κερδοφόρες, πρέπει να διασφαλισθεί η επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να εντατικοποιηθεί η επίβλεψεη των συστημικά σημαντικών τραπεζών, αναφέρει ακόμη το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η οικονομία της πΓΔΜ προβλέπεται να σημειώσει αύξηση κατά 2,8% το 2019, αφού αυξήθηκε κατά 2% φέτος. Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,5% μεσοπρόθεσμα, βασισμένη σε προγραμματισμένες επενδύσεις για υποδομές και μεγαλύτερες εξαγωγές.

Όμως μια επανάληψη της πολιτικής αβεβαιότητας παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου, αναφέρει το Ταμείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς εργασίας, όπως οι ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων και η μετανάστευση του εργατικού δυναμικού, σε μια χώρα με επίσημο ποσοστό ανεργίας 21%.