Θανατική ποινή για πέντε από τους 11 υπόπτους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα ζητήσει ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ενώ απάλλαξε από κάθε εμπλοκή τον πρίγκιπα, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ-Σααλάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από πάλη, με μια μοιραία δόση ναρκωτικού που του χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας επανέλαβε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα μέλη από τη διαμελισμένη σορό του Κασόγκι.

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για πέντε πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι διέταξαν και διέπραξαν το έγκλημα και τις αρμόζουσες ποινές για τα υπόλοιπα πρόσωπα», είπε χωρίς να κατονομάσει αυτούς τους πέντε.

Σύμφωνα με τον αλ-Σααλάν, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να εξακριβωθεί ο ρόλος τους στη δολοφονία.

Επίσης έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανώτερο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, στον Σαούντ αλ-Καχτάνι, ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις για τον ρόλο του στην υπόθεση, πρόσθεσε ο αλ-Σααλάν. Ο Καχτάνι είχε συναντηθεί με την ομάδα που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για να επαναπατρίσει τον Κασόγκι προτού αυτή αναχωρήσει για την Τουρκία, προκειμένου να την ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Κασόγκι. Ο Καχτάνι έχει ήδη αποπεμφθεί από τις υπηρεσίες του πρίγκιπα διαδόχου.

Η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε αναφέροντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ριάντ είναι «θετικά αλλά ανεπαρκή». Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσασβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ζητά διεθνή έρευνα για την υπόθεση.