Η βρετανική κυβέρνηση «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει υποβάλει νέες προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Λίντινγκτον και ο υπουργός του Brexit, Στίβεν Μπέρκλεϊ, συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα, αλλά οι συνομιλίες δεν έδωσαν αποτελέσματα.

Η βρετανική πλευρά πιστεύει ότι έχει ξεκινήσει μια κρίσιμη διαδικασία και ελπίζει ότι θα έχει σημειωθεί πρόοδος έως τις 27 Φεβρουαρίου, όταν και αναμένεται οι Βρετανοί βουλευτές να έχουν άλλη μια ψηφοφορία για το Brexit.

Ωστόσο, την Τετάρτη το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η ΕΕ των 27 εξακολουθεί να περιμένει προτάσεις. «Κανένα νέο δεν σημαίνει πάντα καλά νέα», έγραψε στο twitter, μετά από συνάντηση με τον κύριο διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. «Η ΕΕ27 εξακολουθεί να περιμένει συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις από το Λονδίνο για το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο του Brexit», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Μπαρνιέ, δήλωσε ότι οι τρέχουσες συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν χαρακτηρίζονται ακόμη ως διαπραγματεύσεις. Σε ένα τηλεφώνημα την Τρίτη το πρωί με τον Γκάι Βέρχοφσταντ, κύριο εκπρόσωπο του Brexit για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπάρνιε δήλωσε ότι δεν υπήρξαν «διαπραγματεύσεις» με τους Βρετανούς.

«Αυτές είναι κλήσεις ευγένειας στην καλύτερη περίπτωση και δεν έχουμε τίποτα νέο να πούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ.

Οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος ζητούν νέο δημοψήφισμα

Εξάλλου, στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνο η Τερέζα Μέι που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών. Το ίδιο συμβαίνει και στην «αντίπαλη» πλευρά με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να δέχεται «απειλές» από τουλάχιστον 10 βουλευτές πως θα παραιτηθούν εάν δεν στηρίξει «ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

Με τις εντάσεις μεταξύ των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος να εντείνονται αρκετοί σκιώδεις υπουργοί δήλωσαν στον Guardian ότι είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αν ο Κόρμπιν δεν ζητήσει από τους βουλευτές του να ψηφίσουν για μια τροποποίηση υπέρ του νέου δημοψηφίσματος στο τέλος του μήνα .

Ο Κόρμπιν αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις συγκρουόμενες δυνάμεις στο κόμμα του σχετικά με στο Brexit, καθώς πλησιάζει η ημέρα εξόδου στις 29 Μαρτίου.

Πολλά μέλη του κόμματος και βουλευτές θα ήθελαν να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να εμποδίσει το Brexit πριν τελειώσει ο χρόνος - αλλά ορισμένοι από τους ισχυρούς βουλευτές είναι εξίσου ανένδοτοι και δηλώνουν πως δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποστηρίξουν ένα νέο δημοψήφισμα.