Έφυγε από τη Ρωσία ο Αλεξέι Ναβάλνι προκειμένου να μεταβεί στο Στρασβούργο και να παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αποφανθεί για τις προσφυγές του κατά της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι ανέβασε σημερινή φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον δείχνει να περνάει από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Μόσχας και σχολίασε ότι δεν συνάντησε προβλήματα αυτή την φορά.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

В этот раз меня не хотели выпускать, потому что с пограничницей сфотографировался. Девушка аж вскочила. И телефон бы отняла, но между нами были стеклянная перегородка. Пришёл специальный чувак, который проследил за тем, чтобы я удалил все фотографии. На самом деле в этот раз было всё окей. Встретили и проводили как родного. Пограничница спросила: а по какой причине вас вчера не выпустили? Я честно ответил: не знаю, спросите у своего начальства. К будочкам пограничников подошел с ворохом распечатанных пресс-релизов службы судебных приставов, объявляющих, что выезд мне разрешен. А что я ещё принесу? Они незаконно мне выезд закрыли, после скандала - открыли. Никаких юридических документов нет ни на первое, ни на второе. Ничего не понадобилось. Тем не менее, на ведомство это я подаю в суд. Главное: требую признать их действия незаконными. Кроме того, есть явный ущерб: - вчера пропал мой билет, стоимостью 21 тысячу рублей. - мне вчера пришлось срочно отправить юриста в Киров, разбираться с ситуацией. Самолёт 2242, отель 2800, обратный билет, аэроэкспресс 1000. Всего: 8542 рублей. Пусть платят теперь, раз таким идиотизмом занимаются. Вопрос принципа.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Алексей Навальный (@navalny) στις

Ο Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι θα αναχωρούσε αεροπορικώς για τη Φρανκφούρτη για να μεταβεί από εκεί στο Στρασβούργο, όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί την Πέμπτη για πολλές προσφυγές του, με τις οποίες ζητεί από τους 17 Ευρωπαίους δικαστές να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν «πολιτικά κίνητρα» για τις επανειλημμένες συλλήψεις του.

Ο 42χρονος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, έχει συλληφθεί πολλές φορές από την αστυνομία τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που έχει οργανώσει κατά της εξουσίας.

Στον Ναβάλνι έχει απαγορευτεί στο παρελθόν να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Μεταξύ του 2013 και του 2017 δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθώς οι ρωσικές αρχές αρνούνταν να του χορηγήσουν διαβατήριο λόγω των δικαστικών διώξεων των οποίων αποτελούσε αντικείμενο εκείνη την εποχή.

Τον Μάιο του 2017 του χορηγήθηκε τελικά διαβατήριο και του επετράπη να φύγει από τη Ρωσία για να λάβει ιατρική θεραπεία στην Ισπανία για έγκαυμα που είχε υποστεί στο μάτι έπειτα από επίθεση που είχε δεχθεί στη Μόσχα με ένα υγρό που του προκάλεσε βλάβη στην κόρη του ματιού και τον κερατοειδή.

Ο Ναβάλνι έχει γίνει η βασική φυσιογνωμία της ρωσικής αντιπολίτευσης μετά τις σημαντικές διαδηλώσεις του 2011 και του 2012. Πολλές διαδηλώσεις, οι οποίες θεωρούνται από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανωθεί πρόσφατα στη χώρα έγιναν κατόπιν δικού του αιτήματος και των δικών του καταγγελιών και του αγώνα κατά της διαφθοράς, οι οποίες έχουν απήχηση ιδιαίτερα στους νέους που τον «ακολουθούν» στο Ίντερνετ.

Ο αντιπολιτευόμενος, ο οποίος δηλώνει ότι είναι θύμα «παράνομων συλλήψεων» και «αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας του», είχε καταγγείλει μάταια τις συλλήψεις αυτές ενώπιον των ρωσικών δικαστικών αρχών προτού στραφεί στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, όπου κατέθεσε πέντε προσφυγές μεταξύ του 2012 και του 2014.

Στον Ναβάλνι δεν είχε επιτραπεί επίσης να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου λόγω καταδίκης του από την δικαιοσύνη, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.