Βαρύς είναι ο απολογισμός από το τσουνάμι που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου την Ινδονησία μετά από έκρηξη του ηφαιστείου του Άνακ Κρακατόα.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς.

Σήμερα Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί φτάνουν τους 281 νεκρούς, τους 1.000 τραυματίες, ενώ υπάρχουν και 57 αγνοούμενοι.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Το τσουνάμι έπληξε το βράδυ του Σαββάτου τις νότιες ακτές της Σουμάτρας και το δυτικό άκρο της Ιάβας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που είναι γνωστό ως το «παιδί» του θρυλικού Κρακατόα, του Άνακ Κρακατόα.

Ομάδες εφοδιασμένες με μηχανήματα έργου και άλλο βαρύ εξοπλισμό συνεχίζουν σήμερα τις έρευνες στα συντρίμμια με την ελπίδα πως θα βρουν επιζήσαντες.

Ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να πλήξουν την περιοχή νέα θανάσιμα σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν, ενώ ακόμη δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε τρεις μήνες από την ημέρα που ένα τσουνάμι το οποίο προκάλεσε ισχυρός σεισμός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους στην Παλού και γύρω από αυτή, στη νήσο Κελέβη.

Καθηγητής Συνολάκης: Και η Σαντορίνη κινδυνεύει από τσουνάμι σαν της Ινδονησίας

«Η ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στην Ινδονησία και προκάλεσε το τσουνάμι είναι αυτού του είδους που μπορεί να γίνει σε μερικές χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη και να προξενήσει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση», τονίζει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, σε ραδιοφωνική τοποθέτησή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, «κάποια στιγμή και η νέα Καμμένη θα σηκωθεί προς τα πάνω θα κάνει έκρηξη και οι κατολισθήσεις θα κάνουν τσουνάμι».

«Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι ήταν απροετοίμαστοι στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο ήταν ενεργό εδώ και μήνες. Υπάρχουν και φωτογραφίες από τις εκρήξεις του» και σημείωσε ότι «όλες οι παράκτιες περιοχές στα στενά έπρεπε να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο καθηγήτης Φυσικών Καταστροφών.

«Οι συνθήκες ήταν οι χειρότερες δυνατές. Ήταν βράδυ και κανείς δεν μπορούσε να δει τις διαφορές στη στάθμη της θάλασσας και έτσι να καταλάβει ότι έρχεται τσουνάμι», κατέληξε ο Κώστας Συνολάκης, τονίζοντας πως ότι όλα ξεκινούν όταν οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το χειρότερο δυνατό σενάριο.